Sport

Dags för lite "shining", tack!

Erik Hamrén under en av landslagets träningar i Pornichet.
Erik Hamrén under en av landslagets träningar i Pornichet.

När ord missbrukas förlorar de sin betydelse, sin kraft, sin innebörd.Det är länge sedan Erik Hamréns pratade om "shining".Han bör damma av det nu, här i Nice, i vad som kan bli det sista han gör som landslagets förbundskapten.

Mer än någonsin behöver Hamrén spelare som lyser, spelare som kliver ut på Allianz Riviera och tar sig an ett på alla sätt starkare och vackrare Belgien med den fasta övertygelsen om att det omöjliga är möjligt (ett modernare mantra i Hamréns verbala verktygslåda).

Annars?

Annars är det över.

Ledighet väntar

I EM, för alltid på posten som förbundskapten. Hamrén kan gå på ledighet på obestämd tid, ta steget in i svensk fotbolls historieböcker som mannen som aldrig släppte drömmen om medaljer men som gång på gång vaknat till en verklighet som säger att det är tio år sedan ett svenskt landslag senast överlevde ett gruppspel i ett mästerskap.

– Vi ska försöka vinna matchen. Vi tror att det är möjligt. Matchplanen är att vi går för seger, men det innebär inte att vi kommer gå hundra framåt från början. Vi möter att väldigt bra lag, de är rankade tvåa i världen, vi är 35. Ska vi ha ett bra resultat måste vi göra en bra prestation, vi måste överprestera. Spelar Belgien hundraprocentigt och vi hundraprocentigt vinner Belgien.

Sverige måste slå världstvåan Belgien för att nå åttondelen, en tuff uppgift för ett lag som inte haft eget avslut på mål under två matcher.

– Vi har inte fått till den offensiv vi har önskat. För oss krävs det att vi går framåt med kloka huvuden och bra positioner så att vi inte öppnar upp oss. Jag tar gärna ledningen, men jag har inte något emot om det är oavgjort inför sista 20 heller. Vi har en plan för hur vi ska jobba med en forcering naturligtvis, säger han.

– Vi möter kanske Europas bästa offensiv, det blir en väldig utmaning för oss. Men klarar vi av det så har vi större möjligheter att skapa målchanser än mot Italien.

Åttondel mot Island?

Vid seger mot Belgien talar det mesta för att Sverige slutar tvåa i gruppen bakom Italien och får möta segraren i gruppen med Island, Österrike, Ungern och Portugal i åttondelsfinal i Toulouse den 26 juni.

– Vi fokuserar på vår match. Men självklart har vi scouting på potentiella motståndare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset