Nyheter Sverige Sverige-topp

Dags för semmelsafari

Fettisdagen är här och nu är det dags för semmelsafari. Hybrider av den klassiska semlan fick ett uppsving när semmelwrappen lanserades på Tössebageriet i Stockholm förra året. Arkivbild.
Fettisdagen är här och nu är det dags för semmelsafari. Hybrider av den klassiska semlan fick ett uppsving när semmelwrappen lanserades på Tössebageriet i Stockholm förra året. Arkivbild.

Fettisdagen är här och nu är det dags för semmelsafari. För dig som har svårt att välja en semmelvariant finns ett enkelt tips.– Stirra dig inte blind på priset. Kostar det så smakar det, säger konditorn Mari Öhrn.

Hybrider av den klassiska semlan fick ett uppsving när semmelwrappen lanserades på Tössebageriet i Stockholm förra året.

– Tidigare år har det varit väldigt konservativt och svårt att rucka på semlan. Folk har blivit upprörda över den allra minsta förändringen, men så är det inte längre, säger semmelfantasten Mari Öhrn, som skrivit boken "Semlor".

I år finns det otaliga varianter av den klassiska bakelsen: bao-semlan, räksemlan, tårtsemlan, semmel-smoothien, lusse-semlan med mera.

Magiskt recept

– Efter succén med semmelwrappen så är konditorier nästan tvungna att lansera sina egna hybridformer. Det handlar också om en ekonomisk vinning och om att alla vill lyckas hitta det magiska konceptet.

Ekmans konditori i Trollhättan har hittat på flera egna varianter. Förra året gjorde de succé med korvbrödssemlan och i år har chokladbollssemlan gjort entré.

– Vi kom bara på idén. Vi hade smeten bredvid oss och rullade en bulle och la i semlan, säger ägaren Mikael Ekman.

"Det goa i mitten"

Den populäraste på Ekmans konditori är ändå den klassiska semlan. Själv föredrar Mikael Ekman korvbrödssemlan.

– Den är väldigt god att äta och man får allting i samma tugga hela tiden. I den klassiska måste du äta dig in till det goa i mitten.

Mari Öhrn håller sig dock till den klassiska bakelsen. Och äter den helst i ett fat med varm mjölk, även så kallad hetvägg.

– Då blir det lite svårt med de här nya varianterna som man inte kan lägga i varm mjölk.