Sport Sport-topp

Dahl spurtade sig till segern

John Kristian Dahl från Norge vann Vasaloppet efter en spurt.
John Kristian Dahl från Norge vann Vasaloppet efter en spurt.

Årets Vasalopp slutade med stor dramatik när 26 åkare kom in samtidigt på upploppet.Snabbast var norrmannen John Kristian Dahl som egentligen gav upp hoppet om seger redan vid Hökberg.Bäste svensk blev överraskningen Markus Ottosson, från Skellefteå, med en sjätteplats.– Det här trodde jag aldrig. Är otroligt nöjd. Nu ska det bli en rejäl satsning till nästa säsong för att då slå norrmännen, sade svensken efter loppet.

Det här blev en långsam upplaga av Vasaloppet som präglades av mycket taktik. Efter en lugn inledning ryckte teamkompisarna Christoffer Callesen och Kjetil Hagvedt Dammen efter halva loppet. Strax före Hökberg kom beskedet att de ledde med knappt tre minuter.

– Då trodde jag det var kört för oss andra. Men samtidigt som vi då började åka fort fick vi höra att Callesen var ensam i täten. Då fick jag upp hoppet igen, sade slutvinnaren John Kristian Dahl, som tidigt förberedde sig för en masspurt.

– Jag jobbade hela tiden för att behålla min position som innebar fritt spår framför mig och samtidigt spara på krafterna till spurten.

Exploderade

På upploppet kom explosionen och han kunde korsa mållinjen som vinnare före landsmannen Stian Hoelgaard.

John Kristian Dahl var lika glad nu som för två år sedan när han vann Vasaloppet för första gången.

– Då kunde jag njuta av segern i 60 centimeter före mållinjen. Nu var inte segern klar förrän den var passerad. Men detta var minst lika roligt eftersom säsongen varit jobbig med sjukdomar och andra motgångar för både mig och laget, sade Dahl, som vet att det är stort att vinna Vasaloppet i Norge.

– Även vi norrmän tycker detta är det största loppet att vinna inom långloppscupen. Det är som vårt VM.

Ottosson bäste svensk

Bäste svensk blev Markus Ottosson på sjätte plats. Han hade tidigare åkt två Vasalopp med en 42:a plats som bäst.

– Jag hoppades på en placering bland de 15 bästa, men mot slutet förstod jag att detta kunde gå riktigt bra. Jag var ju med i tätklungan och kände mig riktigt pigg, sade Ottosson, som nu är tillbaka efter en jobbig tid som präglats av skador.

I år var det fem norrmän på de åtta första platserna. Det vill Markus Ottosson ändra på till kommande år.

– Der här ger naturligtvis inspiration att satsa så hårt att man tar dem nästa år, säger Ottosson, brorson till Jan Ottosson som vann Vasaloppet fyra gånger.

Man kan knappast få bättre rådgivare.