Sport

Dahlkvist en iskall matchhjälte

Nervöst att slå en avgörande straff mot USA i en OS-kvartsfinal?Glöm det.– Jag älskade det, säger hjälten Lisa Dahlkvist.

Sverige hade chansen att ta sig till semifinal när den femte och sista straffen skulle slås. Då gäller det att ha en fotbollsspelare med den rätta skallen att skicka fram till elvameterspunkten. Då gäller det att ha en Lisa Dahlkvist.

– När jag gick fram var det avgörande och det är bara så kul att få den möjligheten, säger den 29-åriga Örebro-mittfältaren.

– Jag hade så himla bra känsla ända från att straffarna började. Det var så mycket glädje och det kändes som att vi redan hade vunnit. Man tittade på amerikanskorna och de såg ju fan rädda ut.

TT: Hur kan man inte vara nervös inför en avgörande straff?

– Jag tycker att det väldigt kul med tävlingar, när det blir så här uppladdat och gäller så mycket. Jag älskar det.

Solo störde inte

Så Lisa Dahlkvist klev fram mot straffpunkten, då USA:s målvakt Hope Solo plötsligt fick "problem" med sina målvaktshandskar. Solo bytte handskar, det drog ut på tiden. Psykningen störde inte "Dala" det minsta.

– Jag satte en straff mot henne i VM 2011 och hon gjorde något liknande försök då, så det blev ju bara roligt. Jag tänkte bara "vad fan håller du på med, det är inget fel på dina handskar".

Dahlkvist är cool, men lycklig, när hon sist av alla svenskor kommer till intervjuzonen efter den svenska kvartsfinalbragden mot de regerande olympiska mästarna i Brasília. Lika cool var Dahlkvist inte när hon såg att straffen satt – och semifinalbiljetten var säkrad.

– Det var superskönt när hon gick åt andra hållet, där jag slog den i VM. Sedan sprang jag ju runt halva planen trots att jag egentligen inte orkade. Det var bara så kul – och så roligt att se dem utslagna.

TT: Extra skönt att slå USA?

– De är alltid "vi är bäst, vi är vackrast". Det är alltid roligare att vinna mot några som är på det viset.

"Vi bara skriker"

TT: Vad säger ni spelare till varandra när ni ligger där i jubelhögen?

– Vi bara skriker och är skitglada, stolta. Vi har verkligen gjort det tillsammans, det är en riktig laginsats i dag.

Nu väntar OS-semifinal på Maracanã på tisdag. Det låter som en match Lisa Dahlkvist kommer älska att spela.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset