Nöje Musik Metro Music

Dalamusiker vandrade ihop en miljon

Musikern Stiko Per Larsson går i mål hemma i Leksand efter sin senaste vandringsturné. Pressbild.
Musikern Stiko Per Larsson går i mål hemma i Leksand efter sin senaste vandringsturné. Pressbild.

Folkrockmusikern Stiko Per Larsson från Dalarna har gjort vandringsturnéer i tio år. Nu går han i mål efter den senaste rundan – och har totalt samlat in över en miljon kronor till välgörande ändamål.

Spelningen i Leksand är den 43:e och sista på årets vandringsturné. Mellan varje spelställe har Stiko Per Larsson vandrat ungefär 2–3 mil om dagen.

– Det känns lite tomt om jag ska vara ärlig, för jag har strävat efter det här så jäkla länge, säger han.

Han började planera årets turné, den tionde i ordningen, i höstas.

– Jag satte upp ett mål som var så orimligt egentligen, eftersom för att klara det så skulle jag behöva samla in så mycket mer pengar än tidigare år, säger han.

Målet uppnåddes

Det mål han satte upp var att på de fem senaste årens vandringsturnerande samla in över en miljon kronor till SOS Barnbyars arbete i Ukraina. För att klara det skulle han behöva få ihop mer än 310 000 kronor på årets sväng. Och det lyckades.

– Jag är så sjukt glad och stolt över alla människor som har hjälpt till och bidragit till att jag klarat det. Jag skulle aldrig klara det själv, säger han.

Knyta an till rötterna

Idén att vandra runt och spela kom 2007 när han bodde i Stockholm.

– På något sätt ville jag knyta an till mina rötter i Dalarna så jag gav mig ut på en turné från Dalarna till Stockholm. Jag vandrade, knackade på hos folk och spelade för mat och husrum, säger han.

Årets turné är symbolisk genom tioårsjubileet och en miljon insamlade kronor. Frågan är om det blir en ny vandringsturné nästa år.

– Det är en bra fråga och jag tänker inte ge något svar. Jag vet inte, jag måste landa i det här först.

Håkan Lasses
Musikern Stiko Per Larsson går i mål hemma i Leksand efter sin senaste vandringsturné. Pressbild.