Sport Sport-topp

Dallas till slutspel efter kross

Under Dallas-spelaren Johnny Oduyas 23 minuter på isen kom Chicagos båda mål, men också fyra av Dallas fullträffar.
Under Dallas-spelaren Johnny Oduyas 23 minuter på isen kom Chicagos båda mål, men också fyra av Dallas fullträffar.

Dallas Stars krossade de regerande Stanley Cup-mästarna.Efter 6–2 borta mot Chicago Blackhawks är Dallas klart för slutspel.– Vi spelar smart, säger backen Johnny Oduya.

Oduya var med i Chicago Blackhawks mästarlag både 2013 och 2015. På tisdagskvällen var svensken tillbaka i United Center, där hans Dallas såg till att Chicago blev utbuat efter första perioden.

Då ledde Dallas med 4–0 efter att alla mål kommit inom loppet av drygt sju minuter i slutet av perioden. Vernon Fiddler sköt två av målen som fick hemmapubliken att skrika ut sitt missnöje.

– Vi kanske hade lite flyt där i början. Men i det stora hela tycker jag att vi gjorde en bra match, även om 6–2 kanske inte riktigt speglade hur det ser ut, säger Johnny Oduya till TT.

Den 34-årige stockholmaren var inne på isen nästan varenda gång det hände något i målväg. På Oduyas 23 minuter kom Chicagos båda mål, men också fyra av Dallas fullträffar.

Sex poäng före

Segern säkrade definitivt Dallas Stars biljett till Stanley Cup-slutspelet senare i vår. Med åtta NHL-matcher kvar ligger Dallas etta i Western Conference. St Louis och Los Angeles jagar närmast bakom, medan Chicago är sex poäng efter i och med förlusten mot Dallas.

– De var precis i hälarna på oss, så det här var jäkligt viktigt, säger Oduya som nu bland annat ställdes mot gamla backkollegan Niklas Hjalmarsson.

TT: Hur är det att vara i Chicago och spela igen?

– Det är kul. Jag har många minnen och känner ju halva laget på andra sidan. Jag var här redan på försäsongen och då var det en lite konstigare känsla. Men nu börjar man bli mer inne i det nya laget.

Svacka för Chicago

Dallas har vunnit de tre senaste mötena med Chicago, vars formsvacka blir allt djupare. Blackhawks hade en svit på tolv raka segrar kring årsskiftet – nu har laget bara en tvåpoängare på de sju senaste matcherna och fyra raka hemmamatcher utan seger.

– Men vi vet att när slutspelet kommer så är det ett farligt lag som har erfarenhet och som vet hur man vinner, säger Johnny Oduya.

Noterat i övrigt från tisdagens matcher:

+ Washington Capitals säkrade förstaplatsen i Eastern Conference, trots att laget har tio matcher kvar att spela. Det blev 4–2 borta mot Ottawa Senators, i en match där Nicklas Bäckström noterades för ett mål och en assist. Mika Zibanejad gjorde ett tröstmål för Ottawa.

+ Jakob Silfverberg gjorde två mål för Anaheim Ducks, som ändå föll (3–4) borta mot Montreal Canadiens.

+ Philadelphia Flyers ledde med 2–0 och hade powerplay när bara drygt en minut återstod borta mot Columbus Blue Jackets. Men Columbus gjorde två sena mål och vann därefter på straffar. Poängen räckte ändå för att Flyers skulle ta sig upp på slutspelsplats, eftersom Detroit Red Wings föll tungt (2–6) borta mot Tampa Bay Lightning.

Trevor Hagan/AP/TT
Under Dallas-spelaren Johnny Oduyas 23 minuter på isen kom Chicagos båda mål, men också fyra av Dallas fullträffar.