Nyheter Sverige

Dalslandsbrand under kontroll

Omkring 75 hektar har brunnit.
Omkring 75 hektar har brunnit.

Blixtnedslag tros ha orsakat den kraftiga brand som blossade upp i ett skogsområde i Bengtsfors kommun.Räddningstjänsten bedömer nu att branden är under kontroll.

Räddningstjänsten har fått assistans från Norge, som har skickat en brandhelikopter med förmåga att vattenbomba. Vid 14.30-tiden bedömde räddningsledaren Anders Olsson att branden var under kontroll.

– Ytterkanterna är släckta, men det flammar upp inne i området. Vi kommer att ha bevakning i ett antal dygn. Där det nu brinner med öppen låga har vi kontroll på eldfronterna, säger han till TT.

Går ner i stubbar

Visserligen med brasklappen att en kontrollerad brand snabbt kan vända till något större.

– Alla sådana här bränder går neråt i stubbar och mossa, vilket fördröjer allt. Vänder vinden på något konstigt sätt kan det få nya riktningar, säger Anders Olsson.

Larmet om en misstänkt skogsbrand kom vid 8-tiden i morse, via ett flygtorn i Norge.

– Det var ett norskt flygplan som upptäckte kraftig rökutveckling från ett skogsområde i Kopparnäset, norr om Kölviken, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Inledningsvis hade räddningstjänsten och polisen svårt att hitta var det brann, men har under dagen lokaliserat fyra brandhärdar.

Ingen bebyggelse skadad

Även polisen deltar i räddningstjänstens insats, bland annat genom att patrullera i området och leta efter bebyggelse som skulle kunna vara hotad.

– Den uppgiften jag har är att det inte finns någon bebyggelse som är skadad eller är i riskzonen. Just nu i alla fall, säger Hans Lippens.

– Vi bistår också med helikopter, som till exempel kan ta med räddningsledaren så att han för en överblick. Då vet han var han ska sätta in sin personal.

Anledningen till branden är ännu oklar. Men enligt polisen har det varit kraftig åska med blixtnedslag i området.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset