Sport

Damkronorna nära slå Kanada

Jenni Asserholt gjorde Sveriges mål när det blev förlust med 1–2 efter straffar mot Kanada i Nations cup i Tyskland. Arkivbild.
Jenni Asserholt gjorde Sveriges mål när det blev förlust med 1–2 efter straffar mot Kanada i Nations cup i Tyskland. Arkivbild.

Det krävdes straffar för att Kanada skulle besegra de svenska ishockeydamerna med 2–1 i Nations cup i tyska Füssen.– Resultatet var positivt men spelet kunde faktiskt ha varit bättre, sade förbundskapten Leif Boork.

Inte sedan augusti 2011 har Sverige slagit Kanada. Tidigare den här säsongen har det blivit två 1–3-förluster.

– Jag har aldrig varit med om någon seger, närmast var en match i Lake Placid första året där vi ledde efter två perioder, sade Boork.

Men i Füssen var det nära. Riktigt nära. Kanada tog visserligen ledningen direkt i andra perioden när Jamie Lee Rattray fick in pucken bakom Minatsu Murase som ersatte magsjuka Sara Grahn på ett strålande sätt.

– Murases spel var en bra signal för henne, för oss och för laget, berömde Leif Boork som annars tyckte att försvarsspelet inte var lika bra som det brukar vara.

Sverige kvitterade fyra minuter senare i powerplay. Efter ett skott och en bra räddning rakade Jenni Asserholt in returen.

– Vårt powerplay fungerar bättre den här säsongen. Och nu gjorde vi mål, sade Boork.

Efter 1–1 vid full tid och en mållös förlängning såg Melodie Daoust till att Kanadas förlustfria svit mot Sverige höll när hon blev den enda som satte en straff.

– Men vi är där och luktar på dom, tyckte Boork.