Nöje Film

Dansduon som sprängde könsgränsen

"Martha & Niki" är full av dans, musik och spännande tävlingsmoment. Men filmen handlar också om relationen mellan dansarna Martha och Niki. Pressbild.
"Martha & Niki" är full av dans, musik och spännande tävlingsmoment. Men filmen handlar också om relationen mellan dansarna Martha och Niki. Pressbild.

I en ny film porträtteras hiphop-dansarna Martha och Niki under en omvälvande period. Som första kvinnor någonsin har de chans att vinna danstävlingen Juste Debout i Paris. Men trots att de är så synkade på scenen vill de olika saker utanför den.

"Jag blev helt knockad". Så beskriver dokumentärfilmaren och dansälskaren Tora Mkandawire Mårtens hur hon upplevde hiphopduon Niki Tsappos och Martha Nabwire första gången.

– Det var något magiskt över hur de dansade ihop men också var för sig. De uttrycker så olika saker. Och just den där kvällen, när jag filmade dem första gången, pratar folk om fortfarande.

Rejäl vitamininjektion

Det var 2010. Niki och Martha deltog då i den svenska uttagningen för att ta sig till Juste Debout, världens mest prestigefulla tävling i street dance. Filmen kickar i gång med en skildring av deras framfart, som bäst kan beskrivas som en rejäl vitamininjektion med pumpande musik och obegripligt snygga rörelser. I deltävling efter deltävling vinner de över det helmanliga motståndet. För den oinvigde blir den manliga dominansen något förvånande. "Tjejer måste jobba hårdare för att få respekt", konstaterar Martha Nabwire i filmen.

– Det brukar se ut så att killarna dansar, och dömer, och tjejerna står bredvid och hejar på. Men nu har något hänt, för första gången i år i Juste Debout är det fyra kvinnliga domare. Niki är faktiskt en av dem, säger Tora Mkandawire Mårtens.

"Martha & Niki" visar en tajt, karismatisk duo som trollbinder publiken med sin dans. Men ungefär halvvägs in tar filmen en ny vändning. Tora Mkandawire Mårtens insåg tidigt att den kortfilm hon först tänkte sig hade potential att bli något mer: En uppväxtskildring, skildrad som ett slags kärlekshistoria med nedslag i Paris, New York, Tjeckien och i Sydafrika, tonar fram.

– I en duo är det aldrig helt jämlikt och det tyckte jag var intressant. De drog åt olika håll ganska tidigt. Relationer är mitt största intresse i livet och här fanns mycket under ytan som jag kunde relatera till.

Egna vägar

Fem år senare är filmen äntligen klar och ska gå upp på bio över hela landet den 22 januari. Alla de inblandade har blivit vuxna och hittat sina egna vägar i livet. Både Martha och Niki arbetar med dans och reser runt i världen. För Tora Mkandawire Mårtens blev filmen i slutändan mycket personlig.

– Martha och Niki har blivit en del av mitt liv, de kommer alltid att inspirera och påverka mig både med sina personligheter och med sina konstnärliga uttryck.

Judith Doubell
Tora Mkandawire Mårtens har levt med filmen i fem år. "Martha och Niki har blivit en del av mitt liv", säger regissören. Pressbild.
Tora Mårtens
Martha Nabwire och Niki Tsappos delar en stor passion och är väldigt synkade. Men duon drar också åt olika håll. Pressbild.
Tora Mårtens
Martha Nabwire och Niki Tsappos delar en stor passion och är väldigt synkade. Men duon drar också åt olika håll. Pressbild.