Nyheter Världen

Dansk attentatsman lämnades till IS

Dansk polis efter mordförsöket på Lars Hedegaard 2013. Arkivbild.
Dansk polis efter mordförsöket på Lars Hedegaard 2013. Arkivbild.

Den danske man som misstänks för attentatet mot författaren Lars Hedegaard – som gjort sig känd för kraftigt antimuslimska åsikter – hade enligt nya uppgifter i Danmark länge haft kopplingar till jihadistgruppen IS.

Samtidigt säger anonyma källor till Jyllands-Posten (JP) att det är "99,9 procent säkert" att Turkiet lämnade över honom till IS vid en fångutväxling 2014.

Mannen var efter dådet i februari 2013 internationellt efterlyst och greps i Turkiet i april 2014. Danmark skulle begära honom utlämnad, men innan alla formaliteter var klara meddelade turkiska myndigheter – utan officiell förklaring – i oktober att han redan hade frigetts.

Fångutväxling med IS

En teori har varit att mannen lämnats över vid en fångutväxling med IS i utbyte mot turkiska diplomater. Jyllands-Postens källor säger att danska myndigheter i dag är "99,9 procent säkra" på att han var en del av fångutväxlingen.

Samma källor säger att den nu 28-årige mannen befinner sig i Raqqa, IS starkaste fäste i Syrien.

Nu kräver det rödgröna danska partiet Enhedslistens talesperson i utrikespolitiska frågor Nikolaj Villumsen att justitieminister Søren Pind och utrikesminister Kristian Jensen kallar till samtal om saken.

– Detta är en stor skandal. Det är mycket allvarligt om den turkiska regeringen har samarbetat med terroristerna i Islamiska staten och utväxlat den misstänkta attentatsmannen, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Nytt ljus på radikala miljöer

Enligt tidningen JP:s källor ska den danska säkerhetspolisen PET ha haft mannen under bevakning i flera år innan attacken, och att han haft kontakter med radikala islamistiska miljöer. Det sätter dådet i ett nytt ljus, säger den svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det visar att de strukturer som senare blev den islamiska staten, kanske redan var aktiva i Danmark 2013, säger Ranstorp till Jyllands-Posten.

PET vill inte kommentar saken för tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset