Nyheter Världen

Dansk imam avslöjad av dold kamera

Med dold kamera visar danska TV2 hur imamen Abu Bilal, vid den omstridda Grimhøjmoskén i Århus, predikar att otrogna muslimska kvinnor ska stenas till döds eller piskas enligt koranens sharialag.
Med dold kamera visar danska TV2 hur imamen Abu Bilal, vid den omstridda Grimhøjmoskén i Århus, predikar att otrogna muslimska kvinnor ska stenas till döds eller piskas enligt koranens sharialag.

Med dold kamera visar danska TV2 hur en imam vid Grimhøjmoskén i Århus predikar att otrogna muslimska kvinnor ska stenas till döds eller piskas enligt sharialagen.Nu reagerar danska integrationsministern mot uttalandena.

En annan anledning att bli dödad är om man som muslim vänder islam ryggen, förklarar imamen för studiegruppen.

Människor som predikar på det viset hör inte hemma i Danmark, resonerar utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg. Hon anser att dessa personer kan vara med och inspirera unga människor att bli mycket extrema i sin tro på islam, enligt Ritzau.

Polisen undersöker

Polisen i Östjylland ska nu undersöka uttalandena och bedöma om det rör sig om något straffbart, vilket välkomnas av integrationsministern.

Imamen Abu Bilal har tidigare väckt anstöt och kritiserats av danska politiker. Det handlar bland annat om en fredagsbön i Berlin under sommaren 2014 då Abu Bilal, enligt flera medier, ska ha uppmanat till mord på judar.

De Konservative Folkepartis integrationsordförande, Naser Khader, vill stänga Grimhøjmoskén och Inger Støjberg är inte helt främmande för tanken.

– Jag har också mest lust till att få Grimhøjmoskén jämnad med marken. Men då kommer man att se dessa människor arbeta och plädera för deras fullständigt galna tankar på andra ställen, där det är svårare att infiltrera, säger hon.

Budskapen i studiegruppen stämmer inte överens med den linje som moskén driver officiellt, vilket märks när moskéns ordförande Oussama El-Saadi uttalar sig öppet framför TV2:s kamera i en intervju före den dolda inspelningen med Abu Bilal.

"Felaktig bild"

– Vi kan acceptera allt som sker runtomkring oss, och vi kan samarbeta med vårt folk här i landet utan några problem, säger han och påpekar att de är danskar som följer det reglerna säger.

Senare förklarar Oussama El-Saadi i Danmarks Radio att de inspelningar som gjordes med dold kamera ger en felaktig bild. Enligt honom talar Abu Bilal om shariareglerna, därför att han blev ombedd att göra så.

– De vill provocera folk. Därför kommer de med de här frågorna. De genomför en aktion. TV2 vet mycket väl hur de ska sälja sitt inslag, säger Oussama El-Saadi.

Mathias L vgreen Bojesen
Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg är kritisk mot uttalanden som imamen Abu Bilal i Århus har gjort i en studiegrupp. Uttalandena har dokumenterats av TV2 med hjälp av dold kamera. Arkivbild.