Nyheter Världen

Dansk träta om ryktesspridning

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen och integrationsminister Inger Støjberg. Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Kristian Jensen och integrationsminister Inger Støjberg. Arkivbild.

Utrikesminister Kristian Jensen beskyller danska EU-parlamentariker för att tala illa om Danmark och att ge landet dåligt rykte. På måndag ska Jensen tillsammans med integrationsminister Inger Støjberg förklara den danska asylpolitiken i EU-parlamentet.

Det är framför allt förslaget att asylsökande ska fråntas dyrare smycken och andra värdesaker som väckt uppståndelse i omvärlden.

– Det har varit några av de danska parlamentarikerna som har varit mest aktiva i att skapa den stämning som gör att Danmark måste förklara sig därnere, säger Jensen till danska TV2.

Han anser att de i stället borde tala positivt om Danmark och pekar på att landet är bland dem som tar emot flest asylsökande och gör mest för flyktingarna i närområdet.

Jensen får svar på tal från EU-parlamentarikern Jens Rohde som kallar utrikesministerns uttalande för "provinsiellt gnäll".

– Det visar att regeringen tror att den lever på en öde ö, säger Jens Rohde som i protest mot asylpolitiken nyligen bytte parti från regeringspartiet Venstre till vänsterliberala Radikale.