Nyheter Världen

Danska smyckesförslaget klubbat

I går besökte Danmarks utrikesminister Kristian Jensen och utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg Bryssel för att förklara bakgrunden till det omstridda "smyckesförslaget". I dag väntas folketinget klubba igenom en åtstramad utlänningslag.
I går besökte Danmarks utrikesminister Kristian Jensen och utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg Bryssel för att förklara bakgrunden till det omstridda "smyckesförslaget". I dag väntas folketinget klubba igenom en åtstramad utlänningslag.

Det världskända "smyckesförslaget" har antagits av danska folketinget.Men regeringens väg för att ge polisen möjlighet att konfiskera asylsökandes värdesaker stötte på flera hinder.

Statsministern säger att "smyckesförslaget" kanske är det mest missförstådda lagförslaget i Danmarks historia. Och planen att låta polisen konfiskera asylsökandes värdesaker och kontanter, för att bekosta deras uppehälle i Danmark, har varit återkommande toppnyheter i flera internationella medier.

Gång på gång har danska regeringen förklarat att förslaget i grund och botten handlar om att alla människor i Danmark ska klara sig själva ekonomiskt så länge det är möjligt.

Inga personliga smycken

För att få en majoritet i folketinget har lagförslaget modifierats både en och två gånger. När utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg föreslog att myndigheter inte ska konfiskera föremål med ett affektionsvärde – oavsett föremålets värde – blev tillräckligt många folketingsmedlemmar positiva.

Med andra ord: En vigselring ska inte försvinna från en asylsökandes finger för att betala uppehället i Danmark.

Debatten i folketinget hann knappt börja när det påstods att inga smycken över huvud taget ska konfiskeras, efter en direkt fråga till regeringspartiet från Alternativet – ett av de kritiska partierna.

– Vi kommer inte ta smycken från folk, sade Venstres politiske ordförande Jakob Elleman-Jensen och förklarar att smycken per definition har ett affektionsvärde.

Tillräckligt just nu

Om det handlar om ett smycke som är en handelsvara är saken annorlunda, enligt resonemanget. Men diskussionen är "grotesk och oanständig", hävdade Elleman-Jensen.

För stunden är åtstramningarna i "lag 87" tillräckliga, tycker statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Finns det plats att strama åt mer? Det kan jag inte se framför mig just nu. Nu ska vi anta dessa regler, som ska se till att Danmark inte framstår som onödigt attraktivt, sade statsministern före omröstningen enligt Ritzau.

Därmed avvisar han indirekt Dansk Folkepartis önskan: Att strama åt asylpolitiken ytterligare.