Nöje Nyheter

Danstillståndet skrotas – nu bli det fritt fram för spontandans

Dansfest på Mynttorget i Stockholm i samband med beslut om danstillstånd.
Dansfest på Mynttorget i Stockholm i samband med beslut om danstillstånd.

Danstillståndet från 30-talet avskaffas och möjligheterna till att brista ut i spontandans blir större. Det beslutade riksdagen i dag.– Dans är inte farligt, det är bara roligt, säger Rossana Dinamarca (V).

Barer och restauranger kommer i framtiden att slippa ansöka om danstillstånd. Och om spontandans skulle komma att utbryta behöver de inte längre stänga av musiken. Nu hoppas Rossana Dinamarca att regeringen agerar snabbt och river upp den gamla lagen redan innan sommaren.

– Man kan tycka att det här är en fånig fråga men det är en fråga om demokrati. Det handlar om att man på 30-talet moraliserade kring ungdomars musik och trodde att det skulle leda till kriminalitet och förfall, säger Rossana Dinamarca.

För att hylla dansen anordnade Vänsterpartiets en förfest på Mynttorget inför riksdagens beslut. Det var Vänsterpartiets motion som i höstas fick bifall i justitieutskottet och som på torsdagen röstades igenom i riksdagen tillsammans med motioner från alla partier utom socialdemokraterna. Inrikesministern Anders Ygeman (S) har tidigare försvarat lagen.

– De argument som kan anföras mot ett avskaffande av kravet på danstillstånd, framför allt när det gäller ordning och säkerhet, väger tyngre än behovet av minskad administration, sade han i december.

Men Rossana Dinamarca håller inte med.

– Polisen har haft synpunkter på säkerhetsaspekten men det finns andra föreskrifter för brandfaror och sådant. Sen kan polisen tycka att det blir stökigt med dans, men jag tror inte att det är dansen i sig som skapar oordning.

David Peterson/TT
Rossana Dinamarca spelade skivor på Mynttorget inför beslut i riksdagen om att avskaffa lagen om danstillstånd.