Nöje

David Bowie död

Bowie under en konsert i Prag 2004. Bowies senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.
Bowie under en konsert i Prag 2004. Bowies senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.

Den brittiske sångaren David Bowie är död, enligt uttalanden som postats på hans officiella konton på Facebook och Twitter. Han har i flera månader kämpat mot cancer.

AP Photo/Marty Lederhandler

David Bowie på en bild från 1980.

TT

Bowie fyllde 69 år i fredags, samma dag som hans nya skiva "Blackstar" släpptes.

På David Bowies Facebook-sida står det att han dog lugnt och stilla, med familjen samlad kring sig.

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Posted by David Bowie on  Sunday, January 10, 2016

Fans runtom i världen uttryckte chock och sorg – somliga trodde först inte på dödsbeskedet eftersom det spridits uppgifter om att det rört sig om en bluff, men Bowies publicist bekräftade dödsfallet för brittiska Sky news och artistens officiella sajt har också tillkännagivit sorgebeskedet.

Bowies son, Duncan Jones, skriver att han är väldigt ledsen, och lägger ut en bild från sin barndom, där hans far ses bära honom på sina axlar.

Kulturjournalisten Ika Johannesson säger att hon är "ledsen och tagen" när TT når henne efter beskedet om David Bowies död.

– David Bowie har varit totalt avgörande för utvecklingen av modern populärkultur, med sitt totalt orädda sätt att prova nya saker, sin vilja att experimentera med kläder, med musik och samarbetspartners. Han har aldrig gjort något förväntat någon gång, och att ha klarat det och varit så konsekvent i det i så många år är helt makalöst, fortsätter hon.

Bowie föddes den 8 januari 1947 och är bland annat känd för låtarna "Space Oddity" (1969) och "Let's Dance" (1983). Han har också medverkat i flera filmer.