Nöje

David Bowie hyllas efter sin död

David Bowie är död. Arkivbild.
David Bowie är död. Arkivbild.

Den brittiske sångaren David Bowie är död. Artisten hittade ständigt "sina nya, egna vägar", menar musikkritiker som hyllar Bowies stora betydelse för den moderna populärkulturen.

Rykten om Bowies hälsa har surrat i flera år, och han har kämpat mot cancer i flera månader. Bowie fyllde 69 år i fredags, samma dag som hans nya skiva "Blackstar" släpptes. Nu är han död. I uttalandet på Facebook står att han somnade in fridfullt "omgiven av sin familj efter en heroisk, arton månader lång kamp, mot cancer".

Bowies son, Duncan Jones, skriver på Twitter att han är väldigt ledsen, och lägger ut en bild från sin barndom, där hans far ses bära honom på sina axlar.

"En helt egen division"

– Det finns popstjärnor och så finns det David Bowie, han spelade i en helt egen division och var med om att förändra allt, och då menar jag verkligen allt, säger Per Sinding-Larsen, musikkritiker och programledare på SVT, till TT och fortsätter:

– Han var med om att utveckla popmusiken men också popstjärnan. Innan han gjorde det var det 60-tal och låtar på 3 och 30. Han gjorde om allt det där. Jag tror inte att det finns någon artist som inte är skyldig honom ett tack.

Kulturjournalisten Ika Johannesson säger att hon är "ledsen och tagen" när TT når henne efter beskedet om David Bowies död.

– David Bowie har varit totalt avgörande för utvecklingen av modern populärkultur, med sitt totalt orädda sätt att prova nya saker, sin vilja att experimentera med kläder, med musik och samarbetspartners. Han har aldrig gjort något förväntat någon gång, och att ha klarat det och varit så konsekvent i det i så många år är helt makalöst, fortsätter hon.

700 sjöng "Happy Birthday"

Ika Johannesson säger att hon så sent som i fredags "hade en högtidsstund" när hon lyssnade på nya skivan.

– Man kan inte annat än att säga att han gick ut med flaggan i topp.

Musikjournalisten Ametist Azordegan har efter dödsbeskedet ställt in möten under morgonen för att hämta sig, uppger hon för TT.

– Jag sitter här och lyssnar på hans musik och tänker att han går in i döden på samma sätt som han var artist. Ingen såg det komma, säger hon.

Per Åke Jansson, författare till boken "David Bowie på svenska", är tagen när TT når honom på måndagsmorgonen.

– Jag är alldeles bestört, det är ungefär samma chock som när John Lennon dog.

Han är precis på väg hem från New York, där han varit för att fira Bowies 69-årsdag. Han var med på en konsert där bland annat gamla bandmedlemmar spelade.

– Producenten för de två senaste skivorna var också med i bandet och han ringde upp Bowie på mobilen och så sjöng alla 700 i publiken "Happy birthday" för honom, berättar Jansson.

Bröt mot konventioner

– Det går inte att sammanfatta på ett A4 vad David Bowie har betytt för modern musik. Han har ständigt hittat sina nya, egna vägar. Han överlevde punken, grungen, hip hopen och elektronisk musik. Han har skapat sin egen musik och det har inspirerat många, musiker, sångare och konstnärer, att ta nya djärva steg.

David Bowie var den första som bröt mot popens och rockens konventioner, säger Susanne Ljung, programledare för "Stil" i Sveriges Radio P1.

– Han skaffade sig en alternativ persona och klädde denna persona. Han var den som gjorde det först och bäst av alla. Musiken behövde inte vara och se ut bara på ett sätt, den kunde vara något helt annat.

Bowie föddes den 8 januari 1947 och är bland annat känd för låtarna "Space Oddity" (1969) och "Let's Dance" (1983). Han har också medverkat i flera filmer.

Bowies senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.

Dima Gavrysh/AP/TT
David Bowie med frun Iman i New York 2007. Arkivbild.
AP/TT
David Bowie 1973. Arkivbild.
Tobias Röstlund/TT
David Bowie på Lollipopfestivalen i Stockholm 1997. Arkivbild.