Sport

David Lingmerth nummer 18

Megan Lingmerth och David Lingmerth inför Masters-debuten.
Megan Lingmerth och David Lingmerth inför Masters-debuten.

För en golfare är en av de största drömmarna – och den svåraste att uppfylla – att få spela Masters på Augusta.David Lingmerth blir blott den 18:e svensken att lyckas med det under tävlingens dryga 80 år.– Otroligt coolt, säger han.

Masters är inte bara årets första majortävling för herrarna, det är också den tävling det är svårast att komma med i.

Då många av platserna i startfältet går till folk långt från en kommande segerstrid – tidigare vinnare och olika segrare i amatörtävlingar runt om i världen – så behöver man vinna "rätt" tävling på USA-touren eller att ligga på topp 50 i världen antingen vid årsskiftet eller veckan före tävlingen för att sno åt sig en av de övriga.

– Det är ju den här och Ryder Cup som man satt extra klistrad för framför tv:n när man var yngre, och det här är nog nummer ett på den listan. Jag hade målat upp en extrem bild i huvudet hur tuff banan skulle vara och hur branta backarna skulle vara, men jag blev faktiskt förvånad att det inte var värre, säger David Lingmerth när han nu äntligen är på plats i Augusta.

Hoppas på Farfar

Hustrun Megan är med, och dessutom stora delar av familjen från Sverige.

Det gäller ju helt enkelt att passa på – man vet aldrig när man får spela här nästa gång.

– Till och med farfar är här, och det vore riktigt roligt om han skulle kunna få gå caddie åt mig nåt hål på par 3-tävlingen (jippotävling som alltid avgörs dagen innan den riktiga tävlingen startar). Det här har vi alla sett fram emot länge, säger Lingmerth, som fick sin Masters-plats tack vare segern i stortävlingen Memorial i fjol.

Publikfest

Redan i måndags på det första inspelsvarvet spelade han bra inför den stora publiken. På det sjätte hålet var han dessutom bara centimetrar från en hole-in-one.

– Ja. Den var väldigt nära, faktiskt. Den smet precis förbi hålet, och hamnade 1,5 meter bakom. Det var otroligt roligt att träningsspela inför så mycket folk, det är ju betydligt roligare än när man går runt en måndag och ingen alls är där ute.

Masters inleds på torsdag. Henrik Stenson är den andra svensken i startfältet.