Försöket med sextimmars arbetsdag är planerat att genomföras på Svartedalens äldrecentrum i Västra Hisingen. Detta efter att Norra Hisingens socialdemokratiske ordförande vägrat att ta emot projektet, enligt kommunalrådet Maria Rydén (M).

Det var i början av juli som förste vice ordförande för stadsdelen Västra Hisingen informerades av en chef inom äldreomsorgen om att Svartedalens äldrecentrum ska bli den enhet där försöket med sex timmars arbetsdag ska genomföras. Informationen ska även ha gått ut till medarbetare och fackliga representanter.

”Stadsdelsnämnden har inte varit delaktig i dialogen utan ställs inför ett faktum. Alliansen ställer sig inte bakom det centralt fattade beslutet”, skriver Birgitta Simonsson (M) i ett mejl till Metro.

Enligt kommunalrådet Maria Rydén (M), som sitter i personal- och arbetsmarknadsutskottet, ville den rödgröna majoriteten först genomföra försöket i stadsdelen Norra Hisingen – men det ska ha stoppats av stadsdelens socialdemokratiske ordförande. Uppgifterna bekräftas även från en annan oberoende källa. Själv vill han inte uttala sig.

– Jag vill inte delta i någon pajkastning om detta, jag har inga kommentarer, säger Tord Karlsson (S), ordförande i Norra Hisingen.

Men kommunalrådet Mats Pilhem (V) uppger att det inte är klart var försöket ska genomföras.

Även fackförbundet Kommunals avdelning i Västra Hisingen har dock blivit informerade om satsningen på Svartedalens äldrecentrum -  men de vill vänta med att uttala sig närmare, då de fortfarande väntar på information om hur den ska genomföras rent praktiskt. Huruvida schemaläggningen blir lyckad eller inte är avgörande för deras medlemmar.

– Första reaktionen är ”åh, vad bra att jobba sex timmar”, men det är klart att det får konsekvenser också, säger Monika Bohag, vice ordförande för Kommunals sektion i Västra Hisingen. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset