Sport

De fördömda jagar efterlängtad revansch

Atletico Madrids Lucas Hernandez, Juanfran Torres och Diego Godin hoppas på att få fira en seger mot Bayern München i onsdagskvällens Champions League-semi, precis som man gjorde när man slog ut Barcelona i kvarten. Arkivbild
Atletico Madrids Lucas Hernandez, Juanfran Torres och Diego Godin hoppas på att få fira en seger mot Bayern München i onsdagskvällens Champions League-semi, precis som man gjorde när man slog ut Barcelona i kvarten. Arkivbild

För 42 år sedan var Atletico Madrid minuten från att vinna Europacupen. Men Bayern München kvitterade i sista tilläggsminuten, tvingade fram omspel och tog titeln efter en 4–0-seger.Nu har Altetico Madrid chansen att äntligen ta revansch när lagen möts i semifinal i Champions League med första matchen i Madrid på onsdagen.

Det var backen Hans-Georg Schwarzenbeck som kvitterade Luis Aragones ledningsmål 1974. Bayern följde upp cupsegern med att ta de två följande Europacuptitlarna och har sedan dess varit ett europeiskt storlag med mängder av titlar.

Atletico däremot har fått smeknamnet "el pupas", ungefär de fördömda, och har fortsatt jaga en europeisk titel. För två år kom chansen igen då man nådde finalen i Champions League och ställdes mot Real Madrid. Men då upprepade sig historien för Atletico. Ledning 1–0 in i slutminuterna men i 93:e nickade Sergio Ramos in kvittering och Real Madrid kunde sen vinna finalen med 4–1 i förlängningen.

Schwarzenbeck och Ramos finns som två spöken i Atleticosupportrarnas mardrömmar. Men när man slog ut titelförsvararen Barcelona i Champions League-kvarten steg förhoppningarna på en framgång.

I toppen

I ligan ligger man lika med ettan Barcelona efter 1–0 mot Malaga i helgen. Bayern slog Hertha Berlin med 2–0 och kan säkra tredje raka ligatiteln i helgen. Dessutom är man framme i tyska cupfinalen. Men skulle man missa Champions League-finalen så anser många att det är en misslyckad säsong. Speciellt för tränaren Pep Guardiola som hoppas ta sin sjätte titel med Bayern innan han lämnar i sommar för Manchester City.

Saknade stjärnor

Atletico Madrid får klara sig utan mittbacken Diego Godin medan Bayern München saknar anfallaren Arjen Robben och backen Jerome Boateng.

De senaste årens semifinalstatistik talar emot München. Real Madrid stod ivägen i semi 2014 och förra året blev Barcelona för svårt. Ska det bli tredje gången gillt mot ett spanskt lag i semi?

Eller ska "de fördömda" för tredje gången nå en Europacupfinal?