Nyheter Sverige

De kan vräkas – för att de matade fåglar

En fågelmatare hotas bli vräkt från sin bostad. Som hyresgäst måste man "iaktta gott skick" och inte utsätta grannar för störande beteende. Arkivbild.
En fågelmatare hotas bli vräkt från sin bostad. Som hyresgäst måste man "iaktta gott skick" och inte utsätta grannar för störande beteende. Arkivbild.

En fågelmatare hotas av vräkning från sin bostad. Som hyresgäst måste man "iaktta gott skick" och inte utsätta grannar för störande beteende.– Men vad det anses vara är en bedömningsfråga, säger Carl Rydeman, hyresråd.

I tre års tid kunde inte en familj i Linköping använda sin balkong eftersom den var nersolkad av fågelbajs och matrester. Grannen ovanför var boven, skriver Hem och Hyra.

Enligt familjen matade grannen stora mängder fåglar, direkt ur händerna, vilket medförde att deras balkong blev nersolkad. Den drabbade familjen försökte på olika sätt att få slut på eländet. De skickade bilder på fågelbajset och matresterna till både värden och kommunens miljökontor innan de fick hjälp av hyresnämnden i Linköping.

Fågelmataren nekar till anklagelsen och får stöd av bostadsbolaget, som inte kunnat belägga anklagelserna själva. Men trots det hotar nu hyresnämnden fågelmataren med uppsägning om hon inte slutar med sitt beteende.

De slår fast att locka så stora mängder fåglar till sin balkong bryter mot hyreslagens bestämmelser om att "iaktta sundhet, ordning och gott skick".

– Det står inget om fågelmatning i hyreslagen. Däremot finns det en allmän paragraf om vad som anses vara en störning, säger Carl Rydeman, hyresråd vid Hyresarrendenämnden.

Hyresgäster måste se till att de som bor i sin omgivning inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan, eller försämra deras bostadsmiljö.