Nyheter Sverige

De satsar på pyntrekord – varje år

En av stoltheterna är "sockerborgen" – ett egenutvecklat 30 kilo tungt alternativ till pepparkakshuset – som består av närmare 5 000 sockerbitar och glasyr.
En av stoltheterna är "sockerborgen" – ett egenutvecklat 30 kilo tungt alternativ till pepparkakshuset – som består av närmare 5 000 sockerbitar och glasyr.

Sveriges juligaste hem? Inte omöjligt – i alla fall sett till graden av dekoration. Familjen Hante nöjer sig inte med en julgran och ett pepparkakshus.

– Det blir bara mer och mer för varje år, säger Richard Hante som tillsammans med maken Pehr har packat upp de 50 lådorna julpynt – inklusive 32 granar – som går åt för att smycka den 75 kvadratmeter stora lägenheten på Kungsholmen i Stockholm till fulländning.

Redan i början på oktober började jobbet med julpyntningen.

– Vi håller på i kanske åtta-tio veckor på varje ledig stund, säger han.

– Det är värt det för att det är så underbart att vara i det. Flera har beskrivit det som att de känner sig som Piff och Puff som går omkring inne i granen på julafton, säger Richard Hante.

Varje rum går i ett eget tema: ett vitt "vinterland" i sovrummet, guld och glitter i vardagsrummet och i badrummet hänger över hundra discokulor.

"Disneygranen" i vardagsrummet är den största prydnaden. Den tar tolv timmar att klä och där sitter 3 000 lampor – bland annat.

– Vår dotter Corneilas första napp hänger där. Hon är 20 år nu.

Höjdpunkten är en stor julfest på tredje advent. Sedan blir det några lugna juldagar innan pyntet försvinner på trettondagen.

– Vi älskar att plocka ned det sen! Det tar bara 3-4 dagar, säger Richard Hante.

Maja Suslin/TT
Huset största gran "Disneygranen". Den har 3 000 lampor och tar 12 timmar att klä. "Man ska inte se att den är grön", säger Richard.
Maja Suslin/TT
Julpynt hemma hos Pehr Hante (till vänster) och Richard Hante. Deras trea på 75 kvadratmeter i Stockholm pyntas från golv till tak med dekorationer som fyller hela 50 lådor.