Nyheter Sverige

De slåss om posten som ordförande för Rädda Barnen

Det vankas strid om posten som ordförande i Rädda Barnen. Den föreslagna Veronica Palm utmanas av Lise Bergh som nu är vice ordförande i hjälporganisationens riksstyrelse.

För en månad sedan lanserade Rädda Barnens valberedning Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, som ordförande och föreslog kraftigt höjda styrelsearvoden. Hon skulle få ett heltidsarvode på 561 600 kronor om året, vilket väckte starka reaktioner eftersom nuvarande ordförande Inger Ashing inte tar ut något arvode alls. Valberedningen backade från förslaget.

Lise Bergh, tidigare statssekreterare (1999–2006) och generalsekreterare på svenska Amnesty (2007–2014), skriver i ett uttalande att hon blivit tillfrågad om att ställa upp som kandidat.

Veronica Palm kvarstår som kandidat även om uppdraget är ideellt. Valet av ny ordförande sker på riksmötet i september. Där avgörs också arvodesfrågan.

TT Nyhetsbyrån

Lise Bergh, Amnestys förra generalsekreterare, utmanar Veronica Palm om posten som ordförande i Rädda Barnen. Arkivbild.