Sport

Debutanten: "Ska aldrig vara nöjd"

Svenska fotbollslandslaget, med Victor Nilsson Lindelöf (tv), tränar på Friends Arena i Solna inför fotbollslandskampen mot Turkiet på torsdag.
Svenska fotbollslandslaget, med Victor Nilsson Lindelöf (tv), tränar på Friends Arena i Solna inför fotbollslandskampen mot Turkiet på torsdag.

Victor Nilsson Lindelöf tar kliv efter kliv.Efter ligadebuten i Benfica har försvararen spelat i Champions League – och nu är han för första gången uttagen i A-landslaget.– Man ska aldrig vara nöjd utan man måste hela tiden försöka utvecklas som spelare och nå högre mål, säger han.

När Victor Nilsson Lindelöf pratar om karriären använder han "fantastiskt" frekvent. Ordet appliceras på tillvaron i Benfica, livet i Lissabon, spelet i den portugisiska ligan och i Champions League.

Fotbollslivet leker just nu för Lindelöf.

– Jag har varit i Benfica i fyra år och trivs fantastiskt bra. Jag har utvecklats något enormt som spelare och som människa. Det är fantastiskt bra, säger han.

Nyckelspelare i Tjeckien

Försvararen var en av nyckelspelarna när U21-landslaget spelade hem EM-guldet i Tjeckien, och sedan har karriären fortsatt med ligadebut i Benfica, spel i Champions League och helt plötsligt är han en bit av förbundskapten Erik Hamréns pussel inför sommarens EM-slutspel i Frankrike.

– Det är väldigt roligt. Är oerhört stolt och glad över att vara uttagen för första gången, säger han och ger sedan sin förklaring varför han nu är med i det "stora" landslaget.

– Jag har fått spela på senare tid och tycker att jag har presterat på bra nivå och fått spela matcher på en hög nivå. Det är därför.

21-åringen är dock inte nöjd med att bara vara med under samlingen.

Han har rest till Sverige med en målsättning: han vill spela till sig en mer säker plats i truppen med träningsmatcherna mot Turkiet på torsdag och hemmamötet med Tjeckien fem dagar senare.

– Jag är glad över att vara här men samtidigt vill jag prestera så bra som möjligt och visa upp mig, säger han.

– Det är duktiga mittbackar som är här, så det blir väldigt tufft men jag ska försöka göra mitt jobb och så får vi se hur långt det räcker.

Värdera situationer

Vägen fram till dagens situation har dock varit lång.

Victor Nilsson Lindelöf lämnade Västerås 2012, hamnade i Benficas B-lag och det var först under hans fjärde år i klubben som allt slit och kämpande gav resultat.

– Jag har alltid varit ganska lugn i uppgiften som jag har fått, men jag tycker att jag har blivit bättre på att värdera situationer. Nu när jag spelar på den här nivån har jag lärt mig hur jag ska spela mitt spel; om jag ska ta fram bollen, om jag ska passa, och hur jag ska styra, säger han.

Försvarskollegan Mikael Lustig, som imponerades av U21-landslagets framfart i Tjeckien, beskriver Nilssons LIndelöfs raketkarriär med ordet "saga".

– Victor... Det är en fantastisk saga som håller på att skrivas där borta. Han kommer egentligen från ingenstans och kliver in i Champions League och gör det riktigt bra. Det är roligt, säger han.