Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Defensiven i fokus hittills i EM

Tysklands målvakt Manuel Neuer har ännu inte släppt in något mål. Framåt har Tyskland gjort två mål på två matcher.
Tysklands målvakt Manuel Neuer har ännu inte släppt in något mål. Framåt har Tyskland gjort två mål på två matcher.

Det görs inte så mycket mål i fotbolls-EM.

Hittills är årets mästerskap det målsnålaste sedan gruppspelet infördes för 36 år sedan.

– Det kanske är dit fotbollen är på väg, säger Pontus Jansson.

Mindre än två mål per match har publiken i snitt fått se i Frankrike så här långt. När den tredje omgången av gruppspelsmatcher nu inletts och 26 av 51 matcher spelats har det gjorts 48 mål – 1,85 per match.

– Det har varit väldigt jämna matcher, målsnåla matcher, så det är väl ett defensivare EM än vad det varit tidigare. I VM för två år sedan så tyckte jag att det blev två, tre mål i varje match, men det här mästerskapet är väl lite defensivare, säger mittbacken Pontus Jansson, som hittills inte fått någon speltid i EM.

Defensivt fokus

EM spelades med gruppspel för första gången 1980, då med åtta lag som i snitt gjorde 1,93 mål per match. Sedan dess har snittet legat stadigt på över två mål per match, med toppnoteringen 2,74 år 2000.

I VM i Brasilien 2014 gjordes 2,67 mål per match och i årets Copa América, som just nu är framme i kvartsfinalspelet, är snittet hittills 2,9. Så är återgången till ett mer defensivt inriktat spel en europeisk trend?

– I Italien har jag absolut märkt det. Det är mycket fokus på att stänga defensiven och så tar vi offensiven i andra hand. I allsvenskan var det kanske inte lika tydligt när jag spelade i Malmö men i Italien har det blivit mer fokus på defensiven än offensiven och det ser vi ju resultatet av här också, säger Torino-backen Pontus Jansson.

"Inga lätta matcher"

Förutom att det blir få mål så kommer målen också sent i matcherna. Sex mål har gjorts när klockan redan tickat över 90 minuter.

– Kvaliteten har varit hög, det är många taktiskt duktiga lag. Det har varit jämna matcher, tuffa matcher. Det har varit ganska mycket mål i slutet av matcherna och det bevisar ju att det har varit jämnt och tufft. Det finns inte några lätta matcher i ett mästerskap, det gäller även för toppnationerna, säger Andreas Isaksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset