Nyheter Sverige

Delade kommunikationer vid järnvägen

Från och med den 1 juli ska tågoperatörerna och teleoperatörerna kunna dela kommunikationssystem vilket bland annat ökar driftsäkerheten i tågtrafiken. Arkivbild.
Från och med den 1 juli ska tågoperatörerna och teleoperatörerna kunna dela kommunikationssystem vilket bland annat ökar driftsäkerheten i tågtrafiken. Arkivbild.

Nu ska tågoperatörerna och teleoperatörerna kunna dela kommunikationssystem vilket bland annat ökar driftsäkerheten i tågtrafiken.

– Det är viktigt för att både mobiltrafiken ska kunna fungera och att tågtrafikens behov av kommunikationer ska kunna lösas samtidigt, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

TT: Det är en fråga om driftsäkerhet?

– Ja, precis, svarar hon.

Problemet har varit att frekvenserna i mobiloperatörernas 4G-nät längs järnvägarna kunde ge störningar i järnvägens kommunikation – exempelvis mellan lokförare och trafikledning. Farhågor hade lyfts om att ett totalstopp i tågtrafiken hotade. Men sedan en styrgrupp med representanter från tåg- och mobiloperatörerna, myndigheter och departementet tillsattes har nu frågan lösts, från och med den 1 juli.

Enligt regeringen var Post- och telestyrelsens (PTS) beslut i maj i fjol avgörande. Då bestämdes att tidpunkten för när mobiloperatörerna får använda näten för mobilt bredband fullt ut skulle senareläggas till den 1 juli 2016.

Regeringen har också bidragit med pengar för inköp av utrustning som skyddar tågens kommunikationssystem från att störas av mobiltrafiken.

– Där har vi skjutit till 120 miljoner kronor till tågoperatörerna för att köpa och montera den tekniska skyddsutrustning som behövs, säger Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset