Sport

Delicious US årets häst 

Örjan Kihlström vann Elitloppet 2015 på Solvalla och utsågs på fredagen till årets kusk på den årliga travgalan. Arkivbild.
Örjan Kihlström vann Elitloppet 2015 på Solvalla och utsågs på fredagen till årets kusk på den årliga travgalan. Arkivbild.

Örjan Kihlström hade en härlig kväll på den årliga travgalan. Först fick han ta emot priset som årets kusk för sjunde gången. Tio minuter senare blev Delicious US utsedd till årets häst efter att ha travat tre raka världsrekord med Kihlström i sulkyn.

Årets häst är den mest prestigefyllda kategorin som röstas fram av Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och svenska folket. Delicious US tränas av Daniel Redén.

Kihlström körde Delicious US till tre världsrekord över tre olika distanser under 2015. Hon vann bland annat Sundsvall open trot och Mûllers memorial.

– Delicious gjorde flera fantastiska lopp i fjol, hon är en av de snabbaste jag kört, kommenterade Kihlström.

Årets tränare är också en tung kategori som gick till Lutfi Kolgjini. Jägersrotränaren körde in över 30 miljoner kronor och vann många stora lopp i Sverige, Belgien och Frankrike.

Kolgjini blev även årets tränare 2010.

– Det här är det största pris man kan få. Sverige är ett fantastiskt travland, ett av de största i världen, och konkurrensen är stenhård, sade Kolgjini.

Kolgjini fick även hämta pris som tränare för Mosaique Face som tog hem priset årets äldre.

– Han vann Mastersfinalen i Belgien och var tvåa i Elitloppet på Solvalla. Jag tycker att Mosaique Face var en välförtjänt vinnare, sade Kolgjini.

Stoet Some Summit besegrade herrarna i kategorin årets fyraåring. Hon gjorde fem starter för nye tränaren Veijo Heiskanen i fjol och vann samtliga. Största segern kom förra sommaren i Stochampionatet på Axevalla. Some Summit var även nominerad till årets häst men där räckte hon inte riktigt till.