Nyheter Världen

Demokrater i kamp om Iowa

Bernie Sanders (till vänster) vid en tidigare debatt med Hillary Clinton. Arkivbild.
Bernie Sanders (till vänster) vid en tidigare debatt med Hillary Clinton. Arkivbild.

Tonen mellan den självutnämnde socialisten Bernie Sanders och förre utrikesministern Hillary Clinton har skruvats upp inför presidentaspiranternas drabbning i natt.Debatten väntas bli het inför det viktiga Iowavalet, där flera mätningar visar dött lopp.

– Debatten kommer att vara enormt viktig med tanke på alla som inte bestämt sig i opinionsundersökningarna, säger demokraten Brad Anderson som var med och drev president Barack Obamas presidentkampanj 2012.

Bernie Sanders knappar in på Hillary Clinton i flera nyckelstater. Vermontsenatorn leder över Clinton i den viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire och flåsar henne i nacken i Iowa, den första delstat som väljer presidentkandidater om två veckor, enligt de stora opinionsundersökningarna. En färsk undersökning från Wall Street Journal och NBC News antyder i sin tur att Clinton kan ligga i täten med hela 25 procentenheters marginal.

Nattens debatt är den sista innan Iowa slutligen ska bestämma sig.

Efter en förhållandevis hövlig höst har tonen mellan aspiranterna skruvats upp. Clinton har klargjort att hon står fast när det gäller skärpta vapenregler och har poängterat att Sanders tidigare röstat för straffrihet för bolag som tillverkar vapen. De två munhuggs också om Sanders sjukvårdsplan.