Nyheter Världen

Demokrater sittprotesterade 24 timmar

Kongressledamoten John Lewis leder protesten där demokrater har protesterat i representanthuset i 24 timmar för att få rösta om hårdare vapenlagar. Till höger om honom kongressens minoritetsledare Nancy Pelosi.
Kongressledamoten John Lewis leder protesten där demokrater har protesterat i representanthuset i 24 timmar för att få rösta om hårdare vapenlagar. Till höger om honom kongressens minoritetsledare Nancy Pelosi.

Unika scener utspelade sig i USA:s kongress under torsdagen. I protest mot Republikanernas vägran att rösta om hårdare vapenlagar blockerade demokrater representanthuset, genom att sätta sig på golvet i över 24 timmar.

– Genom att sitta ner så står vi upp för Amerika, slog initiativtagaren till protesten, den 76-årige demokratiske kongressledamoten och medborgarrättskämpen John Lewis, fast när han avslutade aktionen efter 24 timmar.

Sedan tågade Lewis och flera andra demokratiska ledamöter tillsammans nerför kongressbyggnaden Capitoliums trappor.

Talkörer

– Vi kommer aldrig att ge upp. Vi måste stå fast vid vår övertygelse och komma tillbaka hit den 5 juli, mer bestämda än någonsin, fortsatte han, och syftade på beskedet tidigare under dagen att mötet i representanthuset skulle ajourneras till det datumet.

När protesten inleddes förkunnade John Lewis att man "Ibland måste man bryta mot en regel eller en lag för att upprätthålla en högre lag".

Den republikanska talmannen Paul Ryan avfärdade då aktionen som "ett pr-trick". Men när han efter tio timmar försökte avbryta protesten, genom att kräva ordning och reda i salen, blev han överröstad av talkörer.

– För många av våra barn, för många av våra systrar, bröder, mödrar, fäder, vänner och kusiner dödas av vapen. Vi måste göra något åt det, vi kan inte vänta. Vi har inte råd att ta en paus och gå hem, sade Lewis, som representerar delstaten Georgia.

Obama tackade

Efter att Republikanerna ajournerat mötet i representanthuset i två veckor bestämde sig de protesterande politikerna för att ta paus till den 5 juli.

Utanför kongressen samlades flera hundra människor för att stödja Demokraternas protest. Även president Barack Obama tackade på Twitter Lewis för initiativet, som han ansåg ägde rum "där det som mest behövdes".

Rep. Chillie Pingree/AP/TT
Protesten leds av människorättsledaren och kongressledamoten John Lewis.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset