Nyheter Toppnyheter Världen

Demokrati i fokus vid Etiopienbesök

Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanom.
Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanom.

När Etiopiens utrikesminister besökte Stockholm i veckan stod mänskliga rättigheter och demokrati på dagordningen.– Vilka erfarenheter kan vi ta med oss från Sverige för att stärka den? Det är en fråga som vi tog upp till diskussion, säger Tedros Adhanom.

Utvecklingsfrågor, handel och investeringar var några av de frågor som Tedros Adhanom diskuterade med svenska regeringsföreträdare under sitt besök i huvudstaden. Men i möten med utrikesminister Margot Wallström (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) luftades också de senaste månadernas oroligheter i Etiopien.

Enligt Human Rights Watch har hundratals människor dödats av etiopiska säkerhetsstyrkor i samband med demonstrationer i regionen Oromia. I flera rapporter beskrivs hur polisen skjutit urskillningslöst mot fredliga demonstranter och hur fängslade oppositionella torterats.

– Vi underströk framförallt att det är viktigt att de som har utfört de här morden ska ställas inför rätta, och att straffrihet är mycket dåligt om man ska kunna komma vidare med en demokratisk utveckling i Etiopien, säger Isabella Lövin till TT.

"Väldigt ledsamt"

Protesterna inleddes i samband med regeringens planer på en ny ekonomisk zon i Oromia, där farhågor fanns att markägare skulle förlora sin mark.

– Människor dödades och det är ledsamt. Att förlora ett endaste liv är väldigt, väldigt ledsamt, säger Tedros Adhanom när TT träffar honom i en svit på Grand Hotel i Stockholm.

Men han hävdar att många dödades av misstag i korseld eftersom beväpnade personer bland demonstranterna skjutit mot och dödat poliser.

– Det började som en fredlig demonstration. Och regeringen var beredd att ge efter, till och med överge sina planer (på den ekonomiska zonen) vilket den också gjorde. Men problemet var att där fanns våldsamma personer med en annan agenda.

Ska utredas

Tedros Adhanom säger att regeringen nu har tillsatt en utredning om vad som hände i Oromia.

– Vi får se vad som gick fel och sedan ta itu med utmaningarna.

Enligt Tedros Adhanom måste ekonomisk och demokratisk utveckling gå hand i hand för att höja välståndet i det etniskt och religiöst mångfacetterade landet. Men han antyder att där finns stora utmaningar.

– Etiopien är en väldigt ung demokrati. Den är ny och under konstruktion. Den är inte mer än 20 år gammal. Så hur befäster vi den?

– Vi är övertygade om att demokrati och utveckling är oerhört viktigt för att vårt land ska överleva.

"Pressfrihet relativ"

Enligt Amnesty International är yttrandefriheten oerhört begränsad i Etiopien och journalister flyr landet av rädsla för hot och förföljelser. Tedros Adhanom säger att pressfrihet är någonting som är relativt men att han själv skulle vilja se en friare press i Etiopien – när "omständigheterna tillåter".

– Det går inte att betrakta medierna isolerade, utan bara tillsammans med alla de förändringar som krävs inom det politiska systemet, vilka vi verkligen arbetar med.

Janerik Henriksson/TT
Vid besöket i Stockholm träffade Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanom bland andra utrikesminister Margot Wallström (S).
Janerik Henriksson/TT
Etiopien har tillsatt en utredning sedan hundratals människor skjutits ihjäl i samband med demonstrationer i Oromia, berättar utrikesminister Tedros Adhanom.