Nyheter Toppnyheter

Demokratisk rysare väntar i Iowa

74-årige Bernie Sanders ligger knappt efter Hillary Clinton i opinionsmätningarna och säger sig satsa långsiktigt i den demokratiska nomineringskampen.
74-årige Bernie Sanders ligger knappt efter Hillary Clinton i opinionsmätningarna och säger sig satsa långsiktigt i den demokratiska nomineringskampen.

In i det sista kämpar de för att vinna Iowa-bornas gillande. Republikanen Donald Trump är favorittippad när USA:s primärvalssäsong drar i gång med nomineringsmöten i delstaten. Men på den demokratiska sidan kan det bli en rysare.

Vermontsenatorn Bernie Sanders flåsar den förra utrikesministern Hillary Clinton i nacken. Dagen före valet ligger han bara tre procentenheter bakom henne, enligt Real Clear Politics sammanställning av de senaste opinionsmätningarna i delstaten.

– Vi kommer att vinna nomineringsmötet på måndag kväll om valdeltagandet blir högt. Om det blir lågt förlorar vi, sade Sanders vid ett valmöte i statens huvudort Des Moines i helgen.

Lockar skaror

Hillary Clinton, som i många månader beskrivits som storfavorit i kampen om Demokraternas presidentnominering, leder förvisso i de nationella mätningarna. Men hon har mött en svår motståndare i Bernie Sanders, som lockar stora skaror väljare med sitt budskap om en politisk revolution. Den vithårige Vermontsenatorn Sanders kallar sig för demokratisk socialist, han vill skapa ett USA med större socialt skyddsnät à la Skandinavien.

Det väcker ilska hos många republikanska väljare, som anser att statsapparaten vuxit sig för stor under sittande president Barack Obamas tid. Republikanerna anser också att Obama är för vek mot terrorgrupper som Islamiska staten, något som får gehör hos väljare som är rädda efter bland annat masskjutningen i San Bernardino.

Farlig klyfta

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, säger till TT att de olika världsbilderna, den växande polariseringen mellan partierna, oroar honom.

– Den utnyttjas av kandidaterna, närs av internet och vissa radioprogramledare och den är farlig för landet.

Val fungerar enbart när förloraren faktiskt förlorar värdigt, resonerar Goldford.

– I nuläget utmålar vissa republikaner det som att Amerika kommer att gå under om de förlorar. Motståndet mot Obama kan vara en västanfläkt jämfört med motståndet mot näste demokratiske president – om en sådan väljs.

Andrew Harnik/AP/TT
Före detta presidenten Bill Clinton och dottern Chelsea Clinton kampanjar tillsammans med Hillary Clinton (i förgrunden) för att få henne vald till USA:s första kvinnliga president.
Patrick Semansky/AP/TT
Ted Cruz är näst mest populär bland de republikanska presidentaspiranterna när primärvalssäsongen i morgon drar igång med den första delstaten Iowa.