Nyheter Ekonomi Världen

Demonstranter stoppade av polis

Nicolás Maduro fördömer vad han anser vara internationella försök att få till stånd en statskupp.
Nicolás Maduro fördömer vad han anser vara internationella försök att få till stånd en statskupp.

Säkerhetsstyrkor i Venezuela avfyrade tårgas för att stoppa demonstranter i huvudstaden Caracas. Protester pågick över hela landet där det krävdes ett slut på president Nicolás Maduros styre.

Undantagstillståndet i Venezuela sattes på prov när oppositionen samlades till protester för tredje dagen för att protestera mot det dekret som ger Maduro utökade maktbefogenheter. Polis och militär stängde av centrala delar av Caracas för att hindra demonstranter att mötas. De missnöjda samlades i stället i angränsande gränder. De viftade med flaggor och skanderade "regeringen kommer att falla".

Höjt tonläge

Kongressen, där oppositionen har majoritet, röstade på tisdagen emot dekretet om undantagstillstånd, som man menar undergräver demokratin. Men beslutet kan köras över av landets högsta domstol, som ses som lojal med regeringen.

– Om Maduro tillämpar dekretet, låt honom rulla ut stridsvagnarna. Vi kommer inte att acceptera det, jag uppmanar landet att trotsa dekretet. Jag säger till FAN (militären) att sanningens minut närmar sig, sade oppositionsledaren Henrique Capriles på en presskonferens på tisdagen.

President Maduro svarade med en egen presskonferens där han fördömde vad han anser vara en internationell kampanj för att bereda vägen för en statskupp.

Ska medla

Maduro anklagade USA för att ha ett finger med i spelet när det gäller landets kris, och sade att amerikanskt spionflyg nyligen kränkt landets luftrum. Han lovade samtidigt att inleda en politisk "motoffensiv" och avfärdade oppositionens folkomröstningskrav.

En medlingsdelegation, ledd av den spanska expresidenten José Luis Zapatero, anlände på tisdagen till Venezuela för att försöka inleda en dialog mellan oppositionen och regeringen, skriver El Mundo.

Det 60 dagar långa undantagstillståndet utlystes i fredags och syftar enligt regeringen till att tackla energikrisen, varubristen och potentiella säkerhetshot.