Nöje

Den enda midsommarmeny du egentligen behöver

Att krångla till midsommarmaten med laxrullar och heminlagd mangocurrysill är inte nödvändigt menar Jonas Cramby. Här är menyn som räddar festen.

Vid den här tiden av året fylls bloggar, hemsidor och tidningar med en uppsjö olika midsommarrecept, de allra flesta totalt onödiga eftersom midsommar redan är en foodiehögtid. Helt utan ansträngning. Jordgubbar, färskpotatis, matjessill, sparris och primörer är ju redan det finaste vi har i det här landet och är ingredienser som behöver minimalt med fuss. Så egentligen finns det ju ingen vits med att konstra till det med smörgåstårtor, laxrullar och heminlagd mangocurrysill. Håll det klassiskt istället.

Förrätt

Midsommar är tiden då vi äntligen får njuta av svenska, nyskördade primörer med hollandaise. Jag brukar göra Tommy Myllymäkis variant: vispa ihop 2 äggulor med 2.5 msk pressad citron över vattenbad (utan att det blir äggröra). Vispa ner 300 gram cirka 60 grader varmt, smält smör i tunn stråle. Smaka av med salt och cayennepeppar. Sedan är det bara att koka eller grilla späda morötter, små färskpotatisar, rödbetor, sparris och toppa med flingsalt och stora skedar av den underbara såsen. Ett perfekt pocherat ägg till är så klart aldrig heller fel. Servera på ett rangligt trädgårdsbord där färgen börjat flaga.

Huvudrätt

Till huvudrätt är det så klart matjessill som gäller. Det är nämligen svårt att förbättra något som redan är perfekt. Lite senare i sommar kommer du antagligen ha tröttnat på den inlagda sillen men på fredag kommer alla sommarminnen att komma tillbaka på samma gång i samma sekund du tar den där första tuggan. Ljuvligt. Så här gör du: Koka färskpotatis och skiva grovt. Lägg i en ring på ett stort fat med skuren matjessill, hackat ägg och skivad rödlök i mitten. Strö en massa hackad gräslök och dill över. Precis innan servering häller du sedan över gott om brynt smör över hela härligheten och njuter till en iskall pilsner.

Dessert

Här räcker det med sockerkaka, jordgubbar och lite lättvispad grädde för att få till en dessert i världsklass. Och det är sjukt enkelt att laga: bara be den som gör fluffigast, saftigast sockerkaka i släkten att ta med sig en. Skiva den tjockt och servera med mörkröda jordgubbar och rikligt med sockrad, lättvispad grädde. Sjukt gott. Har du ingen sockerkaksmagiker i släkten kan du byta ut den mot maräng och göra en Eton mess istället: vispa tre äggvitor tills fluffigt, tillsätt 150 gram strösocker och fortsätt vispa tills sockret lösts upp. Bred ut marängen på smörpapper och baka i 130 grader varm ugn i en timme – den ska vara krispig på utsidan och seg inuti. Låt svalna. Bryt sönder marängen och rör ihop den med grädde och skivade jordgubbar till en slags, just det, mess.