Sport Sport-topp

Den tolfte medaljen blev ett guld

Tove Alexandersson fick kliva högst upp på en mästerskapspall till slut.
Tove Alexandersson fick kliva högst upp på en mästerskapspall till slut.

Äntligen – tänkte nog Tove Alexandersson när hon pustade ut efter EM-loppet i långdistans.Efter elva tidigare mästerskapsmedaljer fick den svenska orienteringsstjärnan till slut kliva upp överst på prispallen."Helt fantastiskt", säger 23-åringen.

Tove Alexandersson var 41 sekunder snabbare än norskan Anne-Margrethe Hausken Nordberg i Bila Voda, Tjeckien.

Efter sex silver och fem brons i VM och EM mellan 2011 och 2014 blev det guld till slut – trots en strulig vår.

"Ändå har jag lyckats få till den här formen. Det känns otroligt bra", säger 23-åringen i ett pressmeddelande.

Alexandersson tog kommandot från start och ledde vid samtliga mellantider på den utmanande banan. Mot slutet av loppet hade hon Hausken Nordberg, som startade tre minuter före svenskan, inom synhåll men på den tredje sista kontrollen missade hon grovt.

"Jag vet inte om det störde mig när jag började närma mig Hausken. Jag måste ha tappat två minuter på den kontrollen. Jag blev orolig att jag lagt bort guldet men jag klarade av att hålla ihop avslutningen", säger Alexandersson.

I herrtävlingen tog Martin Regborn överraskande brons bakom Daniel Hubmann, Schweiz, och Magne Daehli, Norge. Den 23-årige svensken kom till EM i Tjeckien med en 15:e plats som bäst i ett internationellt mästerskap.

"Att det skulle kunna räcka så långt som till ett brons hade jag inte ens vågat hoppas på", säger Regborn som hade marginalerna med sig då han var två sekunder före norrmannen Carl Godager Kaas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset