Sport

Derbyseger direkt för Norling

Rikard Norling började med derbyseger mot Djurgården.
Rikard Norling började med derbyseger mot Djurgården.

Norlingeffekten?Kanske. Något var det i alla fall.AIK tryckte på gasen, körde över Djurgården som om det var den självklaraste sak i världen och vann derbyt med 2–0.– Det kändes väldigt balanserat därute, mer än vad jag trodde, säger nygamle tränaren Rikard Norling.

När bengalröken lagt sig och Bojan Pandzic tio minuter efter utsatt avsparkstid blåste igång derbyt var ett lag redo för fajten.

Det laget var inte Djurgården.

AIK hade linjerna i spelet, AIK vann duellerna, AIK hade avsluten, AIK hade ett driv och en beslutsamhet som gärna kommer med att det står en ny herre vid sidlinjen, en som med händerna på ryggen noterar vilka som på sikt passar in i det tänkta lagbygget.

Många, alla, ville visa att de ska vara en del av det.

Ishizaki visade vägen

Inte minst Stefan Ishizaki, den dokumenterat skicklige skytten, som klev fram och prickade in frisparken som lade grunden till segern.

En kvart, längre behövde Norling inte vänta på att fira första målet i återkomsten till klubben han tränade 2005-2008. Där och då saknade ingen Andreas Alm, kickad i torsdags i förra veckan.

Men är ersättaren Norling en guldmakare? Mannen som kan leva upp till ledningens hårda kravbild och ta AIK till den absoluta toppen redan den här säsongen?

Den som lever får se.

Själv var han mest av allt glad över att få jobba igen.

– Det känns som om jag har ett riktigt bra jobb nu. Det är först när man är borta man förstår hur roligt fotboll är. Man förstår att man valt det här en gång i tiden för att man tycker det är så kul.

– Att få stå där igen, med mycket vackert omkring mig, som fansen och ett fint lag att möta, säger Norling.

En bra början

En bra början var det hur som helst. Norling gick inte in och petade i onödan i Alms arv. Christos Gravius, 18, och Anton Salétros, 20, visade emellanåt att de har framtiden för sig, då och då att de inte helt är där än. Det gällde även Alexander Isak.

Värdet av erfarenhet kan heller aldrig underskattas. Nils-Eric Johansson, lagkaptenen, klev in som mittback för avstängde Jos Hooiveld och plockade bort Mathias Ranégie.

Sex minuter in i andra halvlek kom knockoutslaget – utdelat med pannan.

Haukar Hauksson, AIK:s bidrag till Lars Lagerbäcks isländska EM-trupp, fick stå omarkerad och nicka in Ishizakis hörna.

Efteråt njöt Norling av segern, men skickade också en tanke till föregångaren Alm.

– Han ligger som en stor del i det här. Helheten av upplägget inför derbyt var ganska bra trots två tränare bakom det, säger han.

Radetinac tillbaka

För Djurgården bjöd kvällen på ännu en blytung motgång i ett derby. Efter den starka inledningen på säsongen står klubben med fem förluster och en seger på de senaste sex omgångarna.

– Mitt uppdrag är inte att älta derbyförluster utan att förbereda laget så gott som möjligt mot Kalmar på torsdag, säger tränaren Per Olsson.

Att Haris Radetinac är tillbaka efter korsbandsskadan ger viss framtidstro. Han spelade sista halvtimman och hann visa att det blir en annan dimension över anfallsspelet med honom. Direkt efter inhoppet fick han chansen att reducera men sköt högt över.

– Vi får in en klasspelare i laget. Jesper Karlström är dessutom tillbaka efter att inte ha spelat på två månader, klart att vårt lag kommer att bli bättre. Jag är glad för varje minut Haris spelar innan uppehållet, men han kommer inte att spela på torsdag, säger Olsson.