Sport

Deschamps tillbaka i jakt på finalen

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps på onsdagens träning i Marseille.
Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps på onsdagens träning i Marseille.

Alla vägar verkar leda till Marseille för Didier Deschamps.Efter att ha vunnit titlar i den sydfranska staden både som spelare och tränare är han tillbaka för att leda Frankrike i en blytung semifinal mot Joachim Löws Tyskland.

Stade Vélodrome i södra Marseille har genomgått flera ansiktslyftningar sedan den invigdes 1937. Den senaste 2014, två år efter att Didier Deschamps lämnade tränarjobbet i Olympique de Marseille för att bli förbundskapten.

Nu är han tillbaka i staden där han tillbringade fyra säsonger som spelare och senare tre år som tränare. Tillbaka på Stade Vélodrome, bara en seger från en efterlängtad EM-final på Stade de France för Frankrike.

Men hindret är förmodligen mästerskapets svåraste: världsmästarna Tyskland.

– Vi har alltid haft tron på, viljan, att komma dit vi är i dag. Det har inte varit en linjär process på något sätt, men spelarna har gjort allt de behövde för att nå semifinalen, säger Didier Deschamps på en presskonferens i Stade Vélodromes innandömen.

– Vi kommer att ge allt vi har.

"En maktbalans"

På planen står två lag som är obesegrade i årets turnering. På ena sidan står hemmalaget, med två EM-guld och ett VM-guld på meritlistan. På andra står ett landslag som vunnit fyra VM och tre EM.

– Det är en maktbalans. Tyskland är vana vid att dominera, att ha bollinnehavet. Men vi kan inte gå ut och spela matchen endast med tanken att vi ska försvara oss.

Tyskland har bara släppt in ett mål hittills i EM, en straff mot Italien, och har i Manuel Neuer en av världens absolut bästa målvakter. Men Frankrike har gjort flest mål av alla lag i mästerskapet.

– Deras anfallsspel är väldigt bra, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw några timmar senare.

Både Deschamps och de franska medierna verkar ense om att Tyskland har varit turneringens bästa lag, om att tyskarna är bättre än Frankrike. Och Löw säger inte direkt emot.

– Jag tror att vi kommer att vara det svåraste motståndet Frankrike haft så här långt i turneringen.

Tyska skadeproblem

Löw har lite att fundera på. Mats Hummels är avstängd, både Mario Gómez och Sami Khedira borta på grund av skador, och Bastian Schweinsteiger och Benedikt Höwedes har haft känningar.

– Jag litar hundra procent på spelarna som kommer att starta, att de ska kunna kompensera för spelarna som är borta.

Frankrike är starkare nu än när lagen möttes i VM-kvartsfinalen för två år sedan och Tyskland vann med 1–0, tycker Löw.

Didier Deschamps vill inte titta bakåt alls.

– Vi kan inte ändra historien. Ingen kan ändra historien. Men nya kapitel ska skrivas och spelarna kan skriva dem. Sidorna är tomma och måste fyllas, säger fransmannen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset