Nyheter Världen

Desperat boskapsjakt för Boko Haram

I sin jakt på mat har Boko Haram stulit tusentals boskapsdjur i Nigeria och Kamerun. Arkivbild.
I sin jakt på mat har Boko Haram stulit tusentals boskapsdjur i Nigeria och Kamerun. Arkivbild.

Maten har tagit slut och viktiga transportvägar skurits av. I desperation har den militanta jihadistgruppen Boko Haram förvandlats till boskapstjuvar, men nu stoppas handeln på flera kreatursmarknader i norra Nigeria.

Boko Harams våldsamma härjningar har drivit över två miljoner på flykt i regionen, fält ligger i träda och en del byar är helt tömda på mänskligt liv. Ironiskt nog tycks jihadisterna i Boko Haram nu falla offer för den livsmedelskris som de själva skapat, och i sin jakt på mat rapporteras de ha stulit stora mängder boskap de senaste månaderna.

– De behöver mat. De måste äta. De stjäl allt, säger Midjiyawa Bakari, guvernör i norra Kamerun till The New York Times.

Avskurna transportvägar

I delar av nordöstra Nigeria och i gränsregionerna har handeln nästan avstannat och tusentals personer står på randen till svält, enligt FN. I veckan överlämnade sig tiotals utmärglade Boko Haram-krigare frivilligt till militärtjänstemän i Nigeria, något som myndigheter tror kommer att upprepas den närmsta tiden.

– Deras transportvägar är avskurna. De är hungriga och har ingenstans att ta vägen, säger militärtalespersonen Rabe Abubakar till The New York Times.

Enligt beräkningar i början av februari hade Boko Haram stulit minst 4 200 boskapsdjur i Kamerun. I en attack stals dussintals cyklar, skottkärror och 150 får och getter. De avskurna transportvägarna gör att extremistgruppen fått svårt att köpa mat, bränsle och vapen och flera attacker har genomförts på cykel eller till fots.

Handelsstopp på marknader

För att hindra försäljning av stulna djur har delstatsregeringen i Borno i Nigeria nu beslutat att stoppa handeln på fyra boskapsmarknader. Dessutom har försäljningen av torkat kött förbjudits.

– All handel har avbrutits tills vidare för att säkerställa att inga offentliga platser förvandlas till platser där terroristers verksamhet finansieras, säger guvernör Kashim Shettima till nyhetsbyrån AFP.

Boko Haram har förlorat kontrollen över en stor del av territoriet som den tidigare kontrollerat, men genomför regelbundet självmordsdåd i norra Nigeria och Kamerun.

Jossy Ola/AP/TT
Polis inspekterar förödelsen efter en självmordsbomb på en boskapsmarknad i Maiduguri i Nigeria. Arkivbild.