Sport

"Det är ju bara en handbollsmatch"

Fredrik Petersen satte avgörande målet till 23–21 mot Slovenien.
Fredrik Petersen satte avgörande målet till 23–21 mot Slovenien.

Fredrik Petersen fick bara tre minuter på planen i EM-premiären – men spelade ändå en avgörande roll.– Jag får ta den biten, så får de andra kämpa, säger segerskytten skämtsamt efter 23–21 mot Slovenien.

Fredrik Petersen stod för två mål mot Slovenien.

I den första halvleken gick han in från bänken och satte en straff. I den andra tog han det sista svenska avslutet i ett friläge, som betydde 23–21 och svensk vinst, till synes helt utan nerver.

– Det är inte så jävla mycket att göra, det är ju bara en handbollsmatch.

"Viktigt för oss"

– Man hinner inte tänka i det läget. Samtidigt, när jag kommer i det läget jag gör så tänker jag att jag garanterat får straff. Sedan ser jag att bollen går in och tänker att nja, jag hade nog inte fått straff ändå. Så det var en jäkla tur att den gick in, säger vänstersexan, som blev kvar på avbytarbänken på grund Jonas Källman, som gjorde en jättematch både bakåt och framåt.

Sverige ledde i paus med sju mål, 16–9, men ett ras i den andra halvleken gjorde att segermarginalen till slut bara blev två mål.

Slovenien kom ikapp till 20–20. Då räddade Mattias Andersson en straff och Sverige kunde gå ifrån igen.

– Vi lyckades reda ut det. Det var viktigt för oss, annars tror jag det hade blivit tufft att återhämta sig. Om vi hade tappat en sjumålsledning, säger Petersen.

Berömmer de unga

Sverige hade totalt tio olika målskyttar i matchen. Den mästerskapsdebuterande niometerskvartetten Lukas Nilsson (tre mål), Jesper Konradsson (två), Philip Stenmalm (ett) och Andreas Cederholm (tre) stod för totalt åtta mål.

– Det är väl en mental styrka att komma tillbaka igen när de är ifatt. De unga spelarna gör det jäkligt bra i dag. Det betyder mycket för dem också och för hela laget.

TT: Vad säger du om de unga?

– De är inte blyga i alla fall, men det är härligt tycker jag.