Sport

"Det blir en händelserik handboll"

Lukas Nilsson tror på fysiskt spel mot Tyskland.
Lukas Nilsson tror på fysiskt spel mot Tyskland.

Med två mål i slutminuterna var Lukas Nilsson en starkt bidragande faktor till att Sverige vann över Slovenien i premiären i handbolls-EM.Den 19-årige supertalangen fick stort förtroende i sin första mästerskapsmatch.– Nervös är jag. Det kanske inte ser ut så, men det är jag, säger han.

Slovenien hade gjort fyra raka mål när Lukas Nilsson satte 20–18 i slutet av EM-premiären. Sedan satte han också 22–20 några minuter senare, när matchen så när hade svängt över till slovenernas fördel.

– Det var verkligen skönt. När man egentligen hoppar från lite av ett idiotläge, det är skönt när såna bollar går in.

Sverige lyckades sedan hålla undan och vann med 23–21, trots att de svenska spelarna bara lyckades göra sju mål framåt i den andra halvleken.

– Det var härligt att få vinna trots den stora dippen vi hade i andra halvlek. Det var skönt att få med sig två poäng, säger Lukas Nilsson.

– Det betyder nog väldigt mycket för självförtroendet att vi kunde ta oss ur den stormen, det var viktigt.

"Okej premiär"

Nilsson har varit höstens man, eller kanske grabb, i elitserien. I samspel med landslagsnekande stjärnan Kim Andersson har han tagit många kliv både som målskytt och framspelare, och också i försvarsspelet.

Han gjorde sina första landskamper i november. I EM-premiären fick han 32 minuter på planen, många av dem i den andra halvleken när matchen stod och vägde.

– Det var en okej premiär. Det var lite nerver som spelade in. Men det är bara att köra, man måste våga misslyckas för att lyckas, säger han.

I nästa gruppspelsmatch väntar Tyskland, som förlorade sin premiär mot gruppfavoriten Spanien men som överraskade många genom att länge lyckas hålla spänningen i matchen vid liv.

– Ja, men jag hörde samtidigt att Spanien fick många utvisningar i den andra halvleken och det var där de tog ikapp. Spanien är ju ett mycket bättre lag. Det var ju en premiärmatch även för dem, säger Lukas Nilsson.

Fysisk match

Sveriges två premiärpoäng gör att drömmen om avancemang till den andra gruppspelsrundan i allra högsta grad lever, och med den även drömmen om en OS-kvalplats.

Tyskland har plågats av skador och saknar flera nyckelspelare i sin EM-trupp.

– De har ett lika ungt lag som oss nästan. De har också många nya. Det blir ännu en tuff match med mycket fysiskt spel. Det är två väldigt traditionella försvarsspel som möts, och de vill också spela en snabb handboll med mycket kontringar. Det blir en händelserik handboll tror jag, säger Nilsson.

– Det här är ju en viktig match för dem, som de verkligen vill ta och själva tycker att det ska ta. Det är de som har pressen på sig.