Nyheter Toppnyheter

Det blir ingen snabb skilsmässa mellan EU och Storbritannien

EU vill ha en snabb skilsmässa från Storbritannien. Men britterna – särskilt brexitförespråkarna – tycks vilja skynda långsamt efter segern i folkomröstningen. På bilden en staty av Winston Churchill, framför det brittiska parlamentet.
EU vill ha en snabb skilsmässa från Storbritannien. Men britterna – särskilt brexitförespråkarna – tycks vilja skynda långsamt efter segern i folkomröstningen. På bilden en staty av Winston Churchill, framför det brittiska parlamentet.

EU kräver en snabb skilsmässa från Storbritannien efter brexitomröstningen. Men rent formellt är det inte mycket EU kan göra.– De får bara vänta, precis som alla vi andra, och se vad som händer, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Frågorna om hur det brittiska utträdet egentligen ska gå till har sedan torsdagens folkomröstning blivit allt fler.

EU kräver att Storbritannien så snart som möjligt begär utträde, så att separationsprocessen kan börja. Men premiärminister David Cameron sade i sitt avgångstal i fredags att det är upp till hans efterträdare att göra. Vilket innebär att sker tidigast i oktober.

– Att dra ut på det bara för att det ska passa det brittiska Konservativa partiets strategi skadar alla. Därför väntar vi oss att den brittiska regeringen levererar nu. Toppmötet på tisdag är rätt tillfälle, säger EU-parlamentets ordförande Martin Schulz till tidningen Bild am Sonntag.

Kan dröja

Formellt är landet en vanlig EU-medlem fram till den dag Storbritannien formellt ansöker om utträde. Och bland brexit-motståndare har ett litet hopp börjat spira om att chockvågorna som resultatet skapat ska få britterna att vänta ytterligare med att trycka på knappen.

– Rent tekniskt kan man dra ut på det hur länge som helst. Men politiskt kan man inte vänta hur länge som helst, eftersom brexitsidan som vann väntar sig att det kommer att hända inom överskådlig tid, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik.

► LÄS MER:  Politiker runt om i Europa vill också göra en Brexit

På söndagen hade över tre miljoner britter skrivit under ett upprop för att hålla en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

– Konstitutionellt är det fullt möjligt att backa ur. Man har inte ens ansökt om att få träda ut än. Det skulle gå att sätta ihop en ny folkomröstning i morgon. Men politiskt är det nog inte möjligt, säger Mikael Sundström.

Hotar med veto

Förvirringen om hur separationen ska gå till ökade ytterligare när Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon sade att det skotska parlamentet kan försöka blockera Storbritanniens utträde ur EU, genom att lägga in sitt veto.

En majoritet av skottarna röstade 2014 emot självständighet, men nu har förutsättningarna förändrats, anser Sturgeon.

– Det Storbritannien som Skottland röstade för att stanna i 2014 finns inte längre, säger hon till BBC.

► LÄS MER:  Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

Grundlagsexperter i Storbritannien är oense om det skotska parlamentet har möjlighet att iscensätta ett veto.

– Vi är inne i den första konvulsionsfasen nu. Den här kartan har massor av vita fläckar, säger Mikael Sundström.

Från Tyskland kom på söndagen en maning om besinning och eftertanke till de brittiska politikerna.

– Politikerna i London bör ta sig tid att tänka igenom konsekvenserna av brexitbeslutet, sade Angela Merkels stabschef Peter Altmaier, som samtidigt han poängterade att han inte ifrågasatte själva utträdet, till Reuters.

Jane Barlow/AP/TT
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon försöker med alla medel stoppa ett brittiskt utträde – ett alternativ är att försöka blockera processen genom ett veto i det skotska parlamentet.
Jane Barlow/AP/TT
Nicola Sturgeon håller tal under lördagen efter ett krismöte.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit