Nyheter Världen

Det kan bli ännu en Allende i Chile

Isabel Allende, dotter till den legendariske president Salvador Allende, funderar på att ställa upp i presidentvalet i november nästa år. Arkivbild.
Isabel Allende, dotter till den legendariske president Salvador Allende, funderar på att ställa upp i presidentvalet i november nästa år. Arkivbild.

Isabel Allende – dotter till Chiles störtade president Salvador Allende som dog under militärkuppen 1973 – överväger att ställa upp i presidentvalet 2017.

– För mig är det en ära att veta att människor tycker att jag är ett alternativ. Det finns också ett potent symboliskt element i att det skulle bli ännu en Allende, säger hon till tidningen El Mercurio.

Hon är i dag parlamentsledamot för det styrande socialistpartiet, och en av de partiföreträdare vars popularitet inte har minskat av den sociala oron, interna striderna och ekonomiska problemen under landets president Michele Bachelet, också hon från socialistpartiet.

Om Isabel Allende, som är syssling till den berömda författaren med samma namn, väljer att kandidera kan hon i primärvalen i början av nästa år få tampas med partikamraten Ricardo Lagos – som var president 2000–2006. Även han överväger att kandidera. Det slutliga presidentvalet hålls i november nästa år.

Också den konservative affärsmannen Sebastián Pinera, som var president 2010–2014, funderar på att ställa upp i valet.

Redan i oktober 2014 klargjorde Isabel Allende att hon funderade på att försöka bli president 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset