Sport

Det omöjliga är möjligt för Hamrén

Tron att det omöjliga är möjligt tar förbundskapten Erik Hamrén med sig in i EM.
Tron att det omöjliga är möjligt tar förbundskapten Erik Hamrén med sig in i EM.

Drömmaren har mer och mer blivit realisten, det rika bildspråket med åren tunnats åt. När hörde vi Erik Hamrén prata om "shining" senast?Men tron har han kvar, in i de sista veckorna som förbundskapten.– Har man tron finns möjligheten, säger han.

Möjligheten till vad?

Det här:

Att få åka hem som Europamästare den 11 juli, dagen efter finalen på Stade de France. Åt det kan man skratta, skrocka, småle, snudd på undra om bristen på syre i det heta, kvalmiga presskonferensrummet vid träningsanläggningen i Léo Lagrange, fick förbundskaptenen att vimsa till det.

Den första träningen i Saint-Nazaire var klar, den första presskonferensen på fransk mark led mot sitt slut, när frågan kom.

Vad tror han?

Är han lika optimistisk som några av hans spelare som svarat "Sverige" när de fått frågan vilket lag de tror vinner i Paris den 10 juli.

Believe the unbelievable

– Vi har ju en i ledargruppen (Paul Balsom) som jobbar i Leicester och vi har tagit till oss ett uttryck som de har: "Believe the unbelievable".

– Tror man på något så finns det också möjligheter. Självklart är vi också realister. Vi är kanske inte de som ska bli etta eller tvåa i gruppen. Realistiskt sett ska vi bli fyra eftersom vi är rankade fyra.

– Men vi vet också att i fotboll är det möjligt att lyckas även om man är realist. Först och främst måste vi tro på det. Gör vi inte det, blir det omöjligt. Jag blir glad att höra att spelarna säger det, att den känslan finns, att det finns en tro. Vi har också en stark känsla att vi ska lyckas gå vidare från gruppen och sedan får vi se vilka vi får möta då.

– Tron finns där, men vi är också medvetna om vad som krävs. Vi måste upp och prestera till hundra i tre matcher i rad. Gör vi det tror jag det är möjligt, men det är också utmaningen.

Det har hänt förr

En gång samlade i all hast Richard Møller Nielsen samman ett gäng semesterfirande danskar och vann EM, en annan gång drev Otto Rehhagel med tysk disciplin Grekland till guldet och hemmavid trotsade Janne Andersson, hans efterträdare om en månad, oddsen med IFK Norrköping i höstas.

Och vem trodde att Claudio Ranieri skulle gå hela vägen med Leicester i Premier League?

Underdogs de luxe alla fyra, förbundskaptener och tränare för lag ingen trodde på, allra minst att de skulle ta sig hela vägen till härligheten.

Så varför inte låta Hamrén tro. Ibland är det omöjliga möjligt.

Ingen presskonferens utan de självklara frågorna om Zlatan Ibrahimovic framtid. Hamrén hade inget att dela med sig av, mer än att vad som än sker på den fronten så kommer det inte att störa landslagets förberedelser inför EM-premiären mot Irland på måndag.

– Han sköter det perfekt och det vet vi. Spelarna är vana vid rykten om honom, men det finns inget som påverkar negativt i gruppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset