Sport

Detroitsvenskar vill förlänga sviten

Henrik Zetterberg och hans Detroit hoppas kunna förlänga slutspelssviten till 25 år i följd. Arkivbild.
Henrik Zetterberg och hans Detroit hoppas kunna förlänga slutspelssviten till 25 år i följd. Arkivbild.

Detroit Red Wings har varit i slutspel 24 säsonger i rad.Med tio matcher kvar i NHL hänger rekordsviten på en skör tråd.– Varenda match betyder otroligt mycket, säger Henrik Zetterberg.

Våren 1990 spelade Henrik Zetterberg hockey med Njurunda SK och skulle precis gå ut ur lågstadiet. Det var också då som Detroit Red Wings senast missade Stanley Cup-slutspelet.

Men i år är frågan om det går att lita på ett av de säkraste vårtecknen som finns i Detroit.

Red Wings har tio matcher kvar och ligger för tillfället på den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference. Laget har dock spelat fler matcher än Philadelphia Flyers, som jagar precis bakom.

Fansen är oroliga. Lagkapten Zetterberg försöker däremot behålla lugnet.

– Det här är inget nytt för oss, vi har gjort det här de senaste fyra åren. Så det är bara att det känns som att slutspelet har börjat lite tidigare för oss, varenda match betyder otroligt mycket och vi har inte så mycket träningar nu. All energi läggs på matcherna, säger "Zäta" till TT.

Stolt historia

Vi ses i Joe Louis Arena, där väggarna utanför Red Wings omklädningsrum vittnar om svenskklubbens stolta historia. Zetterbergs namn finns med i laguppställningen som vann den elfte och senaste Stanley Cup-pokalen 2007–08.

Det finns helt enkelt en hel del meriter att leva upp till om man spelar ishockey i "Hockeytown".

– Det är speciellt här och fansen kräver mycket. Man jag tycker att de har rätt att kräva mycket också, säger backen Jonathan Ericsson.

Den pågående sviten på 24 raka slutspel kan inte matchas av någon annan klubb i de fyra stora nordamerikanska proffsidrotterna.

– Det är många år i rad som vi har varit i slutspel nu och det är klart att vi inte vill bryta den traditionen.

TT: Känns det som att ni kan gå långt om ni väl tar er dit?

– Ja. Förra året tycker jag att vi borde ha gått vidare mot Tampa (3–4 i matcher) och sedan gick de vidare hela vägen till final. Det kändes som att det borde ha varit vi. Och jag gillar vårt lag ännu mer i år, säger Ericsson.

Uppskattar tränarbyte

32-åringen hymlar inte med att han uppskattar tränarbytet inför säsongen, då Mike Babcock lämnade efter tio år och ersattes av Jeff Blashill.

– Det är mycket som är likt när det gäller hur vi spelar. Men "Blash" har en lite annan approach när det gäller kommunikation med spelarna i laget. Han kräver också mycket och vill att alla ska ta ansvar, men jag tycker att han gör det på ett bra sätt. "Babs" var här i många år och det är skönt med en ny röst, säger Ericsson.

Det som Blashill dock inte har lyckats få ordning på är spelet i powerplay, där laget i år är långt ner i NHL-rankningen. Därför var det nog extra skönt att två av målen kom i numerärt överläge när Detroit vände och vann mot Florida i helgen.

– Det har varit tungt för oss i powerplay i år. Vi måste få ihop det, ska man gå in i slutspel och vara bra där så måste både boxplay och powerplay funka, säger Henrik Zetterberg.

Red Wings fortsätter jakten på 25:e raka slutspelet på tisdagen. Då väntar Tampa Bay på bortaplan.