Sport Friidrott Sport-topp

Diack – mannen bakom korruptionen

Lamine Diack och Vladimir Putin ska ha gjort ett avtal inför friidrotts-VM i Moskva 2013. Arkivbild.
Lamine Diack och Vladimir Putin ska ha gjort ett avtal inför friidrotts-VM i Moskva 2013. Arkivbild.

IAAF:s förre ordförande Lamine Diack utmålas som den största skurken i Wadas nya rapport.Men korruptionen inom det internationella friidrottsförbundet ska ha varit utbredd.– Korruptionen var inbäddad i organisationen, sade Wadas Dick Pound.

I början av november släppte antidopningsorganisationen Wada den första delen av rapporten. Den visade att det förekommit systematisk dopning inom rysk friidrott och att höjdare inom IAAF, bland annat dess förre ordförande Lamine Diack, tagit emot miljonmutor för att dölja positiva dopningstest av ryska friidrottare.

Under torsdagen presenterades andra delen på en presskonferens i München. Och precis som Dick Pound, Wadas tidigare ordföranden som har lett utredningen, tidigare konstaterat så blev det en "wowfaktor".

Där slogs det fast att förre IAAF-ordföranden Lamine Diack varit den som har legat bakom korruptionen. Diack ska ha skapat en liten krets som fungerade som ett informellt illegalt styre.

– IAAF:s kännedom om problemen i Ryssland var betydligt större än vad IAAF visat att de kände till. Och de har knappt visat någon vilja för att åtgärda problemen, sade Dick Pound.

"Coe bäst lämpad"

Rapporten anser att nuvarande ordföranden Sebastian Coe rimligen hör till skaran som bör ha känt till korruptionen. Men Pound menar ändå att britten är den som nu kan leda IAAF framåt.

– Det måste till ett enormt arbete för att bygga upp förbundets rykte igen och min personliga uppfattning är att det inte finns någon bättre lämpad för det uppdraget än Lord Coe, sade han.

Coe kommenterade utmaningen som han och friidrotten står inför.

– Vägen tillbaka till förtroende kommer ta lång tid och vara en smärtsam process, sade han.

Sportsliga juristen Richard McClaren sade att Wada-utredningen bara har undersökt något som "kan ses som toppen av ett isberg". Av rapporten framgår att utpressning ska ha skett mot aktiva som har dopat sig. IAAF:s toppskikt, däribland Lamine Diack, har tagit emot miljonmutor för att hemlighålla resultaten av dopningsproven.

Gjorde deal med Putin

Även Rysslands president Vladimir Putin förekommer i rapporten. Diack ska ha gjort en deal med Putin för att försäkra sig om att nio dopningsanklagade ryska friidrottare inte skulle ställa upp i VM i Moskva 2013. Vänskapen mellan Diack och Putin ska också ha lett till att Ryssland betalade mer för tv-rättigheterna av sitt hemma-VM, motsvarande 213 miljoner kronor mot det ursprungliga avtalets 51 miljoner kronor.

Ryska idrottministern Vitalij Mutko är dock starkt kritisk till rapporten och menar att politiska krafter ligger bakom den.

– De försöker bevisa någonting till vilket pris som helst, sade han till nyhetsbyrån R-Sport.

En polisutredning mot bland andra Lamine Diack pågår redan i Frankrike. Med i den 82-årige senegalesens krets utanför IAAF ska hans två söner, Papa Massata Diack och Khalil Diack, samt hans juridiska rådgivare Habib Cisse Diack ha varit. Även IAAF:s tidigare antidopningsdirektör Gabriel Dollé var involverad.

Interpol utfärdade på torsdagen en formell efterlysning av Papa Massata Diack. Enligt efterlysningen misstänks han för mutor, pengatvätt och korruption.