Sport Sport-topp

Dif medger fel vid misshandel

En åskådare tog sig in på pressläktaren och attackerade en journalist i pausvilan av gårdagens fotbollsderby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena. Även på läktaren var det stökigt inför matchen. Arkivbild.
En åskådare tog sig in på pressläktaren och attackerade en journalist i pausvilan av gårdagens fotbollsderby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena. Även på läktaren var det stökigt inför matchen. Arkivbild.

Djurgården medger att det fanns brister i säkerheten när en journalist blev misshandlad under fotbollsderbyt mot Hammarby.Enligt polisen attackerades inte personen för att han var journalist.

Det saknades en vakt och de som fanns på plats vid pressläktaren på Tele2 Arena agerade inte som de ska, skriver Dagens Nyheter.

– Vi får bli bättre, det är vårt ansvar, så är det. Jag ska inte skylla ifrån mig men det var en rad olyckliga omständigheter. En vakt fanns inte på plats, en annan vakt var för tam och jag var på möte precis när det hände. Jag hade ju gått in där direkt och huggit killen, säger Djurgårdens presschef Jonas Riedel till tidningen.

Det var under pausvilan som en åskådare tog sig in på pressläktaren och attackerade en journalist från TV4-gruppen. Journalisten fick ta emot slag i ansiktet innan åskådaren brottades ner och greps av en polis som var på matchen privat.

Känd av polisen

Åskådaren, en man i 35-årsåldern, släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkt för misshandel. Polisens bild av händelsen är att offret inte blev angripen i egenskap av journalist. Gärningsmannen ska tidigare under matchen ha blivit tillsagd att gå till sin läktare och gick då in på första bästa, vilket råkade vara pressläktaren.

– Någon där har då sagt till honom, och de här grabbarna gillar inte att bli tillsagda. Det hade kunnat vara vem som helst egentligen, och nu råkade det vara en journalist, säger förundersökningsledare Ann-Britt Furugård till TT.

Enligt Furugård är mannen känd av supporterpolisen sedan tidigare. Polisen försöker nu ta reda på om det finns film på händelsen och ska förhöra vittnen.

Tidigare fall

Det är den andra attacken mot en sportjournalist på kort tid denna allsvenska fotbollssäsong. I samband med premiären mellan Örebro och Djurgården den 3 april blev en fotograf på Nerikes Allehanda påhoppad av fotbollssupportrar.

Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, kallar detta "helt oacceptabelt".

– Den stora frågan är vilket samhälle vi får när det är helt okej för vissa individer att attackera journalister på en sporthändelse eller i samband med en demonstration. När man börjar misshandla journalister är man på ett sluttande plan.

TT har sökt Djurgårdens säkerhetsansvarige för en kommentar.