Nöje Musik Film Metro Music

Dima Bilan hejar på Sergej Lazarev

Dima Bilan vann Eurovision Song Contest 2008. Numera är han också skådespelare. Arkivbild.
Dima Bilan vann Eurovision Song Contest 2008. Numera är han också skådespelare. Arkivbild.

2008 blev Dima Bilan den förste ryssen att vinna Eurovision Song Contest. I år sitter han i Cannes som nybliven skådespelare och hejar på sin favorittippade kollega Sergej Lazarev.

– Jag gillar låten. Den är intressant och har mycket passion, säger Dima Bilan till TT.

Han hade själv kommit tvåa i tävlingen 2006 och med "Believe" vann han 2008. Han säger att hans liv är indelat i före och efter ESC.

– Jag kommer alltid att vara känd som den förste ESC-vinnaren från Ryssland. Jag måste alltid vara på topp.

"Sverige trendsättare"

Numera tittar han på tävlingen som vilken vanlig åskådare som helst, men säger:

– När jag tittar på finaltävlingen, då känner jag hur magin kommer igen. Jag gillade Måns Zelmerlöw och hans låt förra året. Han har karisma och är en bra sångare. Och Sverige visade än en gång prov på att vara trendsättare inom popmusik.

Han tycker att tävlingen alltmer utvecklas till det bättre.

– Den blir mer och mer spektakulär, det låter bättre, låtarna har budskap. Vi européer har så mycket gemensamt, vi måste enas och jag ser Eurovision Song Contest som ett kraftfullt exempel på en kulturell bro.

"Jag vill testa allt"

Fast han skulle inte kunna tänka sig att själv vara med en gång till.

– Nej, det finns så mycket som är intressant i livet och jag vill testa allt. Det är länge sedan jag var med, jag har ändrat mig och det har min publik också.

Och han har gått vidare genom att spela huvudrollen i kostymdramat "The heritage of love", som blivit en publiksuccé i Ryssland och som nu presenteras på filmfestivalen i Cannes.

– Jag har alltid velat bli skådespelare, jag ville komma nära den världen. Jag var oerhört nervös först, men de jag jobbade med var ju proffs, så allt slutade bra.

Han vill göra mer film, men vill gärna hålla sina båda karriärer separata, så en musikal verkar inte vara något som hägrar för honom.

– När det handlar om sång så sjunger jag, om det handlar om skådespeleri så är jag skådespelare.

Sergey Ponomarev
Så här är vi vana vid att se Dima Bilan. 2009 genomförde han den här spektakulära showen under Eurovision Song Contest i Moskva. Året innan hade han vunnit hela tävlingen. Arkivbild.