Utbildning Nyheter Världen

Diplomatisk protest efter tortyrfall

En affisch med en bild på italienaren Giulio Regeni medan han saknades. Kort därpå hittades hans svårt sargade kropp. Arkivbild.
En affisch med en bild på italienaren Giulio Regeni medan han saknades. Kort därpå hittades hans svårt sargade kropp. Arkivbild.

Två dagars överläggningar mellan italienska och egyptiska utredare har inte lett någonvart i fallet med en mördad italiensk student i Kairo. Italien har beslutat kalla hem sin ambassadör från Egypten för en "brådskande utvärdering".

Utrikesdepartementet ska bestämma sig för vilka åtgärder som ska vidtas för att "förvissa sig om sanningen om det barbariska mordet på Giulio Regeni", rapporterar Reuters.

"Vi vill bara en sak, få sanningen om vad som hände Giulio", skriver utrikesminister Paolo Gentiloni på Twitter.

28-årige Regeni försvann i Kairo den 25 januari. Hans kropp hittades i ett dike i utkanten av Kairo den 3 februari. Kroppen bar spår av svår tortyr.

Enligt en rättsmedicinsk rapport var sju revben på kroppen brutna. Det fanns tecken på eltortyr mot penisen och på blödning i hjärnan. Det var sår på kroppen och traumaskador.

Regeni forskade om arbetsrättsliga frågor i Egypten och hade skrivit kritiska artiklar. Det har därför spekulerats i att han mördades av den egyptiska säkerhetstjänsten.

De egyptiska utredarna har sagt att de fortfarande jobbar efter hypotesen att Regeni kidnappades av ett främlingsfientligt kriminellt gäng, vars medlemmar dödades i en skottväxling med polis i mars.

Bristen på framsteg i mordutredningen har skapat svåra spänningar mellan länderna.