Nyheter Världen

Disciplindebatt sedan pojke hittats

En soldat visar att pojken hittades ihopkrupen mellan ett par madrasser.
En soldat visar att pojken hittades ihopkrupen mellan ett par madrasser.

Den sjuårige pojke som försvann i ett skogsområde på Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar, hittades välbehållen efter nästan en vecka. Hans föräldrar hade övergivit honom i uppfostringssyfte och nu är debatten om barnuppfostran intensiv i Japan.

"Jag hoppas att experter nu kommer att ge adekvat stöd till samtliga familjemedlemmar", skriver Naoki Ogi, som är en av Japans mest välrenommerade barnexperter på sin blogg sedan sjuårige Yamato Tanooka mirakulöst hittats i torsdags.

Pojken hittades inne på en militärbas då en soldat öppnade en mindre byggnad på ett övningsfält. Där ska han ha tagit skydd och hittat vatten att dricka, men han var hungrig och bad direkt om mat när han hittades.

Tvingades ur bilen

Yamato Tanooka såg ut att må bra, men han skickades till sjukhus med helikopter som en försiktighetsåtgärd, säger en talesman för försvaret.

Pojkens föräldrar har medgivit att de tvingade honom att gå ur familjens bil på en bergsväg i lördags efter att han varit olydig.

Pojken har berättat för polisen att han gått långt till militärbasen, som ligger ungefär 5,5 kilometer nordost om stället där han försvann.

Försvinnandet har rönt stor uppmärksamhet både i Japan och utomlands och många är nu lättade över att han lever. Andra undrar över hur han kommer att påverkas efter händelserna och om hans föräldrar bör få tillbaka honom.

Sjuåringens pappa är lättad över att hans son är tillbaka välbehållen och ber nu både pojken och andra om förlåtelse.

– Jag ber om ursäkt till alla på hans skola, till människor i räddningsarbetet, och till alla för att ha ställt till med problem för dem, säger han till reportrar utanför sjukhuset där sonen behandlas.

Viss sympati

Polisen säger sig överväga att delge föräldrarna misstanke om försummelse,

Barnpedagogen Naoiki Ogi skrev i bloggen innan pojken hittades att föräldrarna måste fördömas för deras handlingar. Men Ogi berättar också att många föräldrar hört av sig och sagt att de straffat sina barn på liknande vis.

Debatten har hela veckan varit intensiv och många socialarbetare – samt tv-kändisar – har varit snabba att fördöma föräldrarnas handlande. Men många har också uttryckt viss sympati för Yamato Tanookas far och mor, och berättat om sin egen frustration över att inte anse sig klara av att uppfostra sina barn.

Daisuke Suzuki /AP/TT
Militärbefälet Yuichi Kakegawa, möter medierna utanför den byggnad där den sjuårige pojken hittats efter att ha varit försvunnen i nästan en vecka.
Daisuke Suzuki/AP/TT
Polis och militär har sökt efter sjuåringen som försvann i Japan för nästan en vecka sedan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset