Nöje Musik

Diskad Book ägde showen

Anna Book möttes av stående ovationer när hon uppträdde som gästartist under Melodifestivalens genrep i Göteborg.
Anna Book möttes av stående ovationer när hon uppträdde som gästartist under Melodifestivalens genrep i Göteborg.

Hon diskades, bröt ihop och gjorde storstilad comeback. Efter att ha gått under jorden nästan ett dygn uppträdde Anna Book som gästartist på Melodifestivalens genrep. Publikens gensvar blev överväldigande.

Anna Book är artisten som aldrig ger upp. Åtskilliga gånger i hennes 30-åriga karriär har sångerskan golvats efter hårda smällar, men som hon sjunger i sitt omskrivna schlagerbidrag: "Om du är nere på tio / så res dig alltid igen".

Sent på torsdagskvällen tvingades SVT meddela att låten "Himmel för två" diskvalificerats från tävlan i Melodifestivalen. Bidraget hade redan 2014 publicerats i samband med Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest.

Bröt ihop fullständig

Anna Book bröt ihop fullständigt och tillbringade natten och den följande dagen på sitt hotellrum. Under fredagens publika genrep uppträdde hon ändå, med samma låt, men utom tävlan.

Det blev en comeback i stor stil. Publiken i Scandinavium gav sångerskan stående ovationer.

– På något sätt läker det såren att komma upp på scenen och möta publiken, sa Anna Book till TT efter genrepet.

Ace i klass för sig

Bland de artister som fortfarande tävlar om en plats i Melodifestivalens final stod Ace Wilder ut. Hennes nummer, en tekniskt avancerad historia med ett jättelikt scenbygge, är i en klass för sig. Hon bör ta sig till final, om hon sätter sitt svåra nummer.

– Det är många moment, olika saker man måste tänka på, som att inte snubbla. Det har varit lite jobbigt för mig, men det blir lättare inför en publik. I kväll var nästan första gången jag tyckte om det, säger Ace Wilder.

Älskas av publiken

Även Samir & Viktor, Duracell-duon som inleder den första deltävlingen, ser efter fredagens genrep ut att ligga bra till för att knipa en finalplats. De barbröstade nakenbadarna rev ner kvällens största applåder.

– Ska jag säga min favorit så blir det Robin, det är den bästa låten. Vår låt är också skön, den kommer att spelas mycket på klubbar. Men här tycker jag att Robin är bäst, säger Samir Badran.

Robin ja. Som darkhorse smyger debutanten Robin Bengtsson bakom de mer namnkunniga favoriterna. Hans "Constellation prize" är inte bara Samir Badrans favorit. Inbitna schlagerfantaster i Göteborg älskar bidraget och Robin klättrar på spelbolagens listor.

Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilders scennummer till "Don't worry" sticker ut i Melodifestivalens startfält.
Jonas Ekströmer/TT
Debutanten Robin Bengtsson tävlar med "Constellation prize".
Jonas Ekströmer/TT
Albin & Mattias tävlar med låten "Rik" i den första deltävlingen i Melodifestivalen i Göteborg.
Jonas Ekströmer/TT
Samir Badran, som ingår i duon Samir & Viktor, tycker att Robin Bengtssons "Constellation prize" var bäst på genrepet.
Jonas Ekströmer/TT
Programledarna Petra Mede och Gina Dirawi inledde fredagens publika genrep med en riktig show.