Sport

Djokovic fullbordade "Novak Slam"

Efter tre finalförluster vann Novak Djokovic till slut Franska mästerskapen i tennis.
Efter tre finalförluster vann Novak Djokovic till slut Franska mästerskapen i tennis.

Efter två veckor med regn och spelavbrott bröt solen igenom över Philippe Chatrier-banan i Paris.Starkast sken den på Novak Djokovic, som precis hade tagit titeln han saknat.– Det här är kanske det största ögonblicket i min karriär, sade världsettan efter 3–1 i set mot Andy Murray.

Novak Djokovics titelsamling är komplett. Trots en dålig start blev det en relativt enkel seger i finalen i Franska mästerskapen i tennis mot Andy Murray: 3–6, 6–1, 6–2, 6–4.

Han firade segern med att teckna ett hjärta i gruset mellan baslinjen och servelinjen – en gest han "ärvt" av Gustavo Kuerten (mästare 1997, 2000 och 2001), med brasilianens godkännande.

– Det här är en mycket speciell stund. Kanske det största ögonblicket i min karriär, sade Djokovic i segertalet innan han tog en paus och riktade blicken mot Paris-himlen.

– Och så kommer solen... Härligt.

Bröt direkt

Världsettan bröt Murrays serve direkt men förlorade sedan fyra game i följd och första set med 3–6. Inledningen satte sig inte i huvudet på serben – trots tre tidigare finalförluster.

Djokovic vände matchen och lade beslag på den enda stora trofén han saknat. Med den eftertraktade titeln säkrad är 29-åringen regerande mästare i de fyra största turneringarna: Wimbledon, US Open, Australian Open och Franska mästerskapen. Bedriften som han är den förste att klara av sedan Rod Laver tog en äkta grandslam 1969 – seger i de fyra stora turneringarna under ett kalenderår – har redan fått namnet "Novak Slam".

"Är fenomenalt"

Totalt är Djokovic uppe i tolv grandslam-titlar.

– För mig är det viktigast att känna något jag inte känt förut, sade Djokovic.

Andy Murray var stor i nederlagets stund.

– Det Novak har gjort de senaste tolv månaderna är fenomenalt. Det är en fantastisk prestation. Som motståndare suger det att förlora men jag är stolt över att ha varit en del av det här i dag, sade skotten.