Sport

Djokovic mästare i Melbourne

Novak Djokovic knyter näven efter en vunnen poäng i finalen mot Andy Murray. Den serbiske världsettan vann enkelt i tre raka set.
Novak Djokovic knyter näven efter en vunnen poäng i finalen mot Andy Murray. Den serbiske världsettan vann enkelt i tre raka set.

Novak Djokovic försvarade sin titel i Australian Open-tennisen och blev historisk på samma gång.Segern i tre raka set över britten Andy Murray, 6–1, 7–5, 7–6 (7–3), innebar sjätte titeln i Melbourne och en tangering av australiern Roy Emersons turneringsrekord.

Dessutom gick han upp jämsides med Björn Borg och Rod Laver på elva grand slam-segrar i karriären. Laver fanns på läktarplats i arenan som bär hans namn i Melbourne Park.

Djokovic tog sig ett kliv närmare Roger Federer, Schweiz, som toppar listan på 17 grand slam-segrar.

– Jag är extremt hedrad över att bli nämnd tillsammans med såna legendarer, sade Djokovic i sitt tacktal.

Efteråt berättade han att det är en stor drivkraft att ta plats i historieböckerna.

– När du får möjligheten att skriva historia så ökar motivationen och drivkraften innan du går ut på banan, sade Djokovic enligt Reuters.

Kysste marken

När matchbollen var inprickad jublade Djokovic och böjde sig ned och kysste marken.

Den 28-årige serben är i kanonform och räknar med att klättra ytterligare på listan.

Djokovic har vunnit fyra av de fem senaste grand slam-turneringarna och den enda av de fyra stora han ännu inte plockat hem är franska mästerskapen i Paris.

Kvar på "att göra-listan" finns också en OS-titel. Den möjligheten kommer i Rio i augusti.

– Jag har chans att vinna varenda match och jag har spelat mitt livs tennis de senaste 15 månaderna. Det visar resultaten också. Jag vill inte tänka på var min gräns går, sade han.

Enkel seger

Den serbiske världsettan krossade Andy Murray i finalen som var över på två timmar och 53 minuter. För Murray var det en ny hjärtskärande upplevelse då han för femte gången stod som förlorare i Melbourne.

Fyra gånger har övermannen varit Novak Djokovic.

Andy Murray pressade Djokovic i tredje set, men slog två dubbelfel i tiebreak och kunde inte förlänga finalen.

– Det är en otrolig prestation att vinna sex gånger här i Australian Open, sade Murray och hyllade Djokovic i sitt tacktal.

Murray visade känslor och var nära tårarna när han pratade om hur tuff turneringen varit utanför banan. Hans svärfar Nigel Sears, som är tränare för serbiskan Ana Ivanovic, kollapsade under hennes match för en vecka sedan och fick föras till sjukhus.

Han tackade sin fru Kim för stödet, hon finns på hemmaplan och ska föda parets första barn i februari.

– Jag kommer att vara på nästa flyg hem, sade skotten som har två grand slam-segrar i karriären.